Štáb ČT navštívil polní nemocnici poblíž ukrajinského Bachmutu

Štáb ČT navštívil nemocnici blízko fronty (zdroj: ČT)

Ve východoukrajinském Bachmutu se už několik měsíců střetává ukrajinská armáda s tou ruskou. Na frontové linii přichází vojáci často ke zraněním. Proto tu vznikla polní nemocnice třetí útočné brigády, ve které natáčel zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Lékaři zrovna ošetřovali vojáka, kterému střepina proletěla spodní částí zad přímo pod neprůstřelnou vestou a vyletěla ven břichem. Takové poranění je podle doktorů na takovém místě časté.

Další muž vyvázl „jen“ s rozříznutou dlaní. „Čtyřikrát, pětkrát nás ostřelovali. Nešlo jim to, tak nastoupilo letectvo,“ popisuje. Jeho bratr byl ve stejné jednotce mnohem vážněji zraněn o dva týdny dříve.

Krvavé boje neustávají. Během jedné hodiny lékaři řeší pět raněných. Podobných polních nemocnic jsou v okolí desítky, tato funguje nejdéle, je jednou z největších. Přestála zásah raketou.

Nedávno místí zdravotníci ošetřovali ruského vojáka. „Měl poranění nohou, ale myslím, že jsme mu poskytli takovou pomoc, že mu obě zůstanou a půjde na výměnu zajatců,“ říká chirurg Watson.

Lékaři říkají, že i když se každý lék a každé další vybavení hodí, na záchranu nejen ukrajinských životů mají, co potřebují. A to i díky darům ze Západu. Spolu s nimi dostali i vzkazy ukrajinských dětí, které na konec krveprolití čekají za hranicemi.