Rusové čekají na ukrajinskou protiofenzivu. V Bachmutu asi mírně postupují, na jihu se zakopávají

Horizont ČT24: Rusové čekají na ukrajinskou protiofenzivu (zdroj: ČT24)

Ukrajinské jednotky znepokojují okupanty v Chersonské oblasti. V minulých dnech tam pronikly na některé ostrovy a podle některých zpráv i na levý břeh řeky Dněpr. Rusové přiznávají, že mají problém kontrolovat dlouhé a členité pobřeží. Invazním silám se ale podle západních analytiků podařilo mírně postoupit v Bachmutu.

Ukrajinci Bachmutu říkají pevnost, ruské útoky na něj totiž dokázali odrážet celé měsíce. V menší pevnost se ve městě změnila každá zbývající budova. Významné je dobytí hlavně panelových domů, které nabízejí rozhled a zároveň úkryt při palbě. Ruská armáda tvrdí, že se jí za pomoci žoldnéřů z Wagnerovy skupiny podařilo postoupit i za železniční stanici v centru města.

Podle Kyjeva ale ruští žoldnéři utrpěli ve městě tak vysoké ztráty, že závisí na podpoře běžných jednotek. Majitel ruských wagnerovců Jevgenij Prigožin ostře obvinil velitele armády, že nedodávají jeho mužům dost munice. „Zločinecká sebranka nám neposílá munici a ta se hromadí ve skladech. Třeba při dobývání budovy musí zemřít jeden muž, ale zemře jich pět, protože nemáme střely.“

Prigožin také tvrdí, že Ukrajina bude v květnu připravená zahájit protiofenzivu, a ruské zdroje už začaly spekulovat, jak mohutný útok Ukrajinci zvládnou vést přes řeku Dněpr v Chersonské oblasti. V uplynulém týdnu ji ukrajinské jednotky několikrát překročily a přesné bylo i jejich dělostřelectvo.

„Za poslední tři dny jsme dosáhli poměrně působivých bojových výsledků. Zničili jsme třináct až dvacet kusů techniky. Podařilo se nám zasáhnout a zničit pozice dělostřelectva, tanky, obrněná vozidla,“ uvedla mluvčí ukrajinského jižního velitelství Natalija Humenjuková.

Rusové nechávají část jednotek u Chersonu

Ruská okupační správa na levém břehu Dněpru hloubí zákopy a prozatím tvrdí, že ho má celý pod kontrolou. Situace na ostrovech je ale zřejmě složitější.

„Zaznamenáváme činnost diverzních a výzvědných skupin na ostrovech,“ napsal ruský válečný bloger Boris Rožin. Také podle něj pozorují známky toho, že se druhá strana chystá obnovit pokusy o vylodění na levém břehu u obcí Olešky, Nová Kachovka a Enerhodar.

K ukrajinským výsadkům přes řeku zatím slouží jen menší lodě, na kterých není možné přepravit těžkou techniku. Útoky ale přinejmenším nutí ruskou armádu, aby část jednotek držela u Chersonu. Zatímco protiofenziva může přijít odjinud.

Kofroň: Dostat se přes Dněpr není lehké

O tom, jak složité je pro Ukrajince překonat Dněpr, mluvil v Horizontu ČT24 politický geograf Jan Kofroň z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Dostat se přes Dněpr není lehké. Jde tam poslat menší desítky osob pomocí člunů nebo lodí, ale velký problém je dostat přes řeku těžší techniku. Chybí tam mosty, bylo by třeba vytvořit buď nějaký přívoz, nebo ideálně pontonový most, který se samozřejmě hned stane cílem dělostřeleckého ostřelování protivníka,“ přiblížil Kofroň.

„Bez něj na druhou stranu řeky zpravidla není možné dostat těžší techniku, jako jsou tanky, většina BVP (bojová vozidla pěchoty – pozn. red.), byť některá z nich umí plavat, ale i tak je to velmi problematické. A rozvíjet z těchto oblastí nějaký útok bez těžké techniky by byl velký problém,“ dodal.