Ukrajinští zdravotníci získávají z Česka mnoho vybavení, které nutně potřebují k záchraně životů na frontě

Události: Pomoc pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Česká pomoc směřující na Ukrajinu představuje mimo jiné automobily a specializované zdravotnické vybavení. Jedná se například o ohřívače krve, defibrilátory nebo plicní ventilátory. Další sbírky dávají dohromady sami Ukrajinci – zpravodaj David Miřejovský na Ukrajině natáčel se ženou v důchodovém věku i mladým Kirilem a jeho kocourem, kterého mladík využívá jako maskota své kampaně.

Tým zdravotníků evakuuje zraněné z Bachmutu po cestě přezdívané cesta života. Auta v náročných podmínkách vydrží jen omezený počet jízd. Zranění a smrt tam zasáhly i odvážné řidiče. Z Česka získali obrněné vozy, které nabízí podstatně vyšší ochranu posádky i převážených pacientů.

„Běžným autům hrozí zapadnutí a nemají takové manévrovací schopnosti jako ty, které jsme dostali z Česka,“ přibližuje organizátor převozu zraněných Anatolij. Díky sbírce v České republice na východní Ukrajinu zamířily i ohřívače krve, defibrilátory nebo plicní ventilátory.

„Ukrajinští záchranáři dostali z Česka mnoho vybavení, které nutně potřebují k záchraně životů na frontě – a to včetně takzvané intraoseální vrtačky,“ poznamenal zpravodaj Miřejovský. V kritické situaci, kdy není možné léky a infuze dostat katetrem do krevního řečiště, je frontoví medici podají zraněnému přes kostní vstup do dřeně. Nástroj je drahý a kvůli zatavené baterii má omezené použití.

„Já nepochybuju o tom, že Ukrajinci jsou schopní improvizace a najdou způsob, jak ty baterie vyměnit. U nás to je třeba na tři měsíce použití na urgentním příjmu. Tady je to na tři týdny,“ prohlásil místopředseda Team4Ukraine Jan „Sully“ Heřmánek.

Pomoc organizují i samotní Ukrajinci

Pomoc ze zahraničí je pro napadenou zemi nepostradatelná. Podpořit svoji vlast se snaží v rámci svých možností i mnozí Ukrajinci doma. Paní Maria ve věku třiaosmdesáti let na vsi organizuje dodávky humanitární pomoci. Odmítla odjet, i když nedaleko probíhaly těžké boje. „Já jsem říkala, že jsem věřící a děti nikdo nesmí zabíjet. Fronta se blížila, ale lidé pomoc stejně přivezli a rozdali. Díky Bohu,“ prohlásila.

O tři generace mladší Kiril zase nasadil svého kocoura Geriče. Na sociálních sítích jeho fotkami a videy zaštítil finanční sbírku na čtyři terénní vozy pro frontové jednotky.

„Lidé reagovali velmi kladně. Kocour vybral první milion rychle. Byl půl dne milionářem, než jsme koupili auta,“ řekl Kiril. „Milionový kocour“, ze kterého se díky sociálním sítím stala celebrita nejen na Ukrajině, pak má i fotku s klíčky od auta. „Fotografie s kocourem zabírají,“ doplnil majitel zvířete.

Kiril právě spustil další sbírku. Z jejího výtěžku i tentokrát nakoupí terénní vozy pro konkrétní jednotky ukrajinských ozbrojených sil.