Ruská společnost Gazprom přerušila dodávky plynu do Finska

Ruská plynárenská společnost Gazprom zastavila vývoz plynu do Finska. Podle agentury Reuters to oznámil finský operátor Gasgrid. Finská společnost Gasum, která je státním velkoobchodem s plynem, v pátek uvedla, že ji Gazprom o chystaném přerušení dodávek plynu od sobotních 06:00 SELČ informoval. Finský podnik předtím odmítl platit Gazpromu za dodávky v rublech. Finsko již dříve ohlásilo také ukončení dovozu ruské elektřiny, ke stejnému kroku se kvůli solidaritě s bojující Ukrajinou rozhodla přistoupit od neděle i Litva.

„Dovoz plynu přes vstupní bod Imatra byl zastaven,“ sdělil Gasgrid. „Počínaje dneškem (sobotou), během nadcházející letní sezony bude Gasum zásobovat své zákazníky z jiných zdrojů prostřednictvím plynovodu Balticconnector,“ uvedla společnost Gasum.

Balticconnector je obousměrný plynovod, který propojuje estonské a finské plynovodní sítě.

Vláda Finska, která je neutrální zemí a má s Ruskem více než třináct set kilometrů dlouhou hranici, ve středu schválila vstup země do Severoatlantické aliance. Učinila tak poté, co Rusko 24. února vojensky napadlo Ukrajinu, která také není členem NATO. Moskva dříve varovala, že pokud se Finsko rozhodne vstoupit do NATO, přijde s odvetnými kroky.

Gazprom už na konci dubna zastavil dodávky plynu do Polska a do Bulharska. Krok zdůvodnil právě tím, že obě země odmítly přejít na platby v rublech. Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po invazi na Ukrajinu, kdy na něj západní země uvalily sankce.

Litva se obejde bez elektřiny z Ruska

Agentura Interfax připomněla, že Finsko dříve oznámilo, že ukončí i dovoz ruské elektřiny. Od neděle přestane s ruským dodavatelem elektrické energie v regionu, skupinou společnosti Inter RAO, spolupracovat také Litva, oznámilo v pátek ministerstvo energetiky pobaltské země. Litva tak přestane využívat všechny druhy energie z Ruska: plyn, ropu i elektřinu, poznamenala ruská redakce BBC.

„Je to mimořádně důležitý milník nejen na cestě Litvy k energetické nezávislosti. Je to výraz naší solidarity s bojující Ukrajinou, protože nemůžeme dovolit, aby naše peníze financovaly ruskou válečnou mašinérii,“ prohlásil ministr energetiky Dainius Kreivys.

Ruská média dávají litevské oznámení do přímé souvislosti s rozhodnutím evropské burzy Nord Pool ukončit obchodování s firmou Inter RAO, přičemž toto rozhodnutí bude platit také od neděle. Mluvčí ruské energetické společnosti vysvětlil konec obchodování rizikem, že nebude možné za ruskou elektřinu zaplatit.

Interfax připomněl, že vývoz elektřiny podnikem Inter RAO v loňském roce vzrostl o šestaosmdesát procent na 21,77 miliardy kWh, což bylo nejvíce za posledních deset let. Vývoz směřoval hlavně do Finska (8,2 miliardy kWh, což představovalo růst o tři sta procent), Pobaltí (4,7 miliardy kWh) a do Číny (3,97 miliardy kWh).

Evropské přístavy blokují ruské lodě

Přestože Evropská unie hledá cesty, jak se bez ruského plynu a ropy obejít úplně, do západoevropských přístavů dál vplouvají desítky tankerů naložených surovinami tohoto původu.

„Sledujeme, že stále ještě nebyl zaveden zákaz dovozu ropy ani plynu, takže tyto lodě skutečně dál připlouvají k našim dokům,“ potvrzuje generální ředitel přístavu v Antverpách Jacques Vandermeiren. Členské státy Unie se ani po dvou týdnech stále nebyly schopné na šestém sankčním balíčku shodnout. Blokují ho totiž Maďaři.

V některých docích ale lodě plující pod ruskou vlajkou přístavní dělníci nechtějí obsloužit. Ukazuje to případ tankeru Sea Victory. Nejdříve ho odmítli dělníci ve Švédsku, následně zaměstnanci amsterdamského přístavu. Loď musela několik dní kotvit na otevřeném moři. Útočiště nakonec našla v Gibraltaru.

Život dokům komplikuje i zboží určené pro Rusko. V belgickém přístavu Zeebruhe třeba skončily stovky luxusních aut, které původně mířily do Moskvy. Kvůli sankcím ale do cíle dorazit nemohou. „Doufáme, že už další auta nebudou přicházet. A prodejci teď pro ně musí najít jiné trhy,“ říká starosta Brugg Dirk De fauw.