Ruská státní televize se potýká s vlnou výpovědí. Další desítky známých Rusů invazi odsoudily

Horizont ČT24: Ruské celebrity se staví Putinovi na odpor (zdroj: ČT24)

Ruská státní televize se potýká s odchody redaktorů, opouštějí ji i známé tváře z obrazovek, upozornila stanice BBC. Editorka Marina Ovsjannikovová, která v pondělí s plakátem odsuzujícím válku na Ukrajině narušila živé vysílání Prvního kanálu, tak není jedinou novinářkou, která se otáčí zády ke státním médiím. Proti válce vystoupila také řada ruských celebrit.

Už desítky veřejně známých Rusů odsoudily vpád ruské armády na Ukrajinu a útočnou válku režimu Vladimira Putina. Kvůli konfliktu podávají výpovědi i novináři, kteří prezidenta Putina dříve podporovali.

Mnohaletá zpravodajka stanice První kanál Žanna Agalakovová podala výpověď. O svém odchodu z kanálu NTV v úterý informovala moderátorka Lilija Gildějevová, která pro tuto televizi pracovala od roku 2006. Podle webu Lenta.ru informaci o výpovědi zveřejnila až poté, co odjela z Ruska. Po třiceti letech svého působení kanál opustil také zpravodaj Vadim Glusker.

Ze svého postu v televizi Russia Today rezignovala Marija Baronovová, šéfredaktorka internetového vysílání, a řada dalších novinářů včetně těch, kteří pracovali pro cizojazyčná vysílání. Baronovová tento měsíc BBC řekla, že ruský prezident Vladimir Putin zničil pověst země.

Výpovědí přibylo potom, co vysílání státní televize narušila novinářka Marina Ovsjannikovová se svým protiválečným plakátem a kritikou ruských médií. „Válka na Ukrajině na mě působila jako spouštěč. Začaly se mi vybavovat velmi živé výjevy z dětství v Čečensku,“ řekla Ovsjannikovová.

Putin mluví o páté koloně a zrádcích národa

Ani prezident Vladimir Putin ruské odpůrce invaze už nepřehlíží. Upozornil občany, že se Západ snaží vytvořit v zemi pátou kolonu, která má stát rozložit zevnitř. „Pokusí se na ni (kolonu) spolehnout, na zrádce národa a ty, kteří tady vydělávají peníze a žijí jinde,“ řekl Putin ve vysílání státní televize.

Kreml si vynucuje, aby se v médiích o ruské invazi na Ukrajinu, která začala 24. února, informovalo jako o „speciální vojenské operaci“, nikoli jako o válce. Provládní média také například opakují tvrzení Moskvy, že ruští vojáci neútočí na ukrajinské civilní obyvatelstvo, přestože zprávy z Ukrajiny hovoří o opaku.

Velká část ruské společnosti jednoznačný postoj k válce podle odborníků nemá. Podle ředitele tamního sociologického centra Levada většina Rusů podporuje hlavně pomoc ruskojazyčným obyvatelům. Domnívá se ale, že na dobývání Kyjeva připraveni nejsou.

Analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek v pořadu Události, komentáře vzpomínal na to, jak v Československu vypadalo zpravodajství v 80. letech. „Také každý, koho se zeptali na ulici, podporoval ÚV KSČ, a přitom se schylovalo ke zhroucení režimu. Takže já bych vůbec nepřeceňoval projevy podpory režimu, které jsou vidět v ruské televizi. Já si myslím, že Rusové nejsou hloupí, že jejich situace je lepší než v 80. letech, kdy se schylovalo k rozpadu Sovětského svazu, tehdy také lidé jako by neměli informace, přitom dobře věděli, co se děje. Myslím, že to vidí i teď. Proto je Putin tak nervózní,“ řekl.

Vladimír Votápek: Reálné dopady kroků Západu na Rusko (zdroj: ČT24)

Konflikt odsoudili i ruští umělci

Hlasitě se proti konfliktu vymezily také popové hvězdy, jako je finalista Eurovize Sergej Lazarjev nebo primabalerína nejprestižnější baletní scény, Velkého divadla v Moskvě, Olga Smirnovová. Ta svým tancem ztvárnila mnoho postav z ruské klasické literatury, tančila na hudbu Čajkovského, hrdě podporovala ruské sportovce a získala ocenění od prezidenta Putina. Teď se ale Ruska zříká, soubor v Balšom už opustila a posílila ansámbl Nizozemského národního baletu.

„Nikdy jsem si nemyslela, že se budu stydět za Rusko. Mezi tím, co bylo předtím a co potom, ale vede nová linie. Bolí mě, že umírají lidé a jiní přicházejí o střechu nad hlavou. I když nejsme v centru boje, nemůžeme zůstat lhostejní ke globální katastrofě,“ říká Smirnovová. Proti invazi vystoupili i jiní známí Rusové, kteří byli dřív ke Kremlu loajální. Písničkář Semjon Slepakov Putinovi vzkázal, že by konflikt odmítli i sovětští umělci, které má prezident rád.

Také úspěšný rapper Oxxxymiron dal najevo svůj vztek – a zahájil sérii koncertů proti válce. „Jsem vzteklý, protože je to dál úplně v pr… Už dva týdny pokračuje válka proti Ukrajině. Desítky milionů Rusů přitom s touto válkou kategoricky nesouhlasí,“ řekl umělec.

Novinářka Petra Procházková z Deníku N v ČT24 připustila, že velká část z těch osobností, které proti Putinovi promluvily, je v bezpečí v zahraničí. „Je pravda, že se ozývají i ti, co v Rusku žijí, a myslím, že jich bude přibývat. Něco brání tomu, aby byli potrestáni, jsou až příliš známí, takže režim k nim nebude chtít přitahovat velkou pozornost. Úplně nejvíc je těch, kteří mlčí. Ti, kteří Putina podporují, jsou režimem zkorumpovaní. Vyjádřením proti válce by o všechno přišli,“ řekla.