Covid v Česku dále zpomaluje, mezi týdny ubývá v řádech tisícovek případů. Na akce může neomezený počet lidí

V pondělí testy potvrdily v Česku 10 159 nových případů covidu-19, zhruba o 3300 méně než před týdnem. Vedle nových případů hygienici zaznamenali 1869 podezření na opakovanou nákazu. I jejich počet se ale snížil, a to zhruba o 650. V mezitýdenním srovnání ubylo rovněž hospitalizovaných s koronavirem, je jich 2834. Klesl však i počet provedených testů. Během března budou mít lidé nárok už pouze na jeden PCR test na měsíc zdarma, oproti dosavadním pěti. Od úterý také nově není omezený počet lidí na hromadných akcích. Do Česka dorazilo víc než 130 tisíc vakcín od firmy Novavax.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Ministerstvo zdravotnictví také zpětně zveřejnilo nedělní data o koronaviru, která v pondělí kvůli zálohování dat nebyla na jeho webu k dispozici. Podle zveřejněných údajů v neděli bylo v zemi potvrzeno 3326 nákaz koronavirem, což bylo proti předchozí neděli přibližně o 940 méně.

Sedmidenní incidence je k úterku na hodnotě 595, a je tak nejnižší od poloviny ledna. Minulé pondělí připadalo na 100 tisíc obyvatel za předchozích sedm dní 939 nově nakažených, v neděli to bylo 625.

Nejméně příznivá epidemická situace je v Plzeňském kraji, kde za poslední týden připadá 766 nově potvrzených případů v přepočtu na 100 tisíc lidí. Naopak nejméně takových případů je v Karlovarském kraji, kde je incidenční číslo na hodnotě 428.

V nemocnicích je nyní s covidem-19 proti minulému pondělí o 760 méně pacientů. V těžkém stavu je 203 z nich, o týden dříve jich bylo na 240. Oproti neděli je ale hospitalizovaných o stovku více. 

Neomezený počet lidí na hromadných akcích a méně PCR testů zdarma

Od úterý se může hromadných akcí v Česku zúčastnit neomezený počet lidí. Koncertů se dosud mohla účastnit tisícovka lidí, pokud seděli. Pokud měl sál větší kapacitu, bylo možné využít nad tisíc sedících polovinu maximální kapacity. 

Zároveň se od úterý snížil počet preventivních PCR testů na covid-19 hrazených pojišťovnou. Dosud měli očkovaní lidé a děti do 18 let nárok na pět testů za měsíc, v březnu budou mít všichni lidé nárok na jeden PCR test zdarma. Zdarma zůstanou testy se žádankou od lékaře či hygieny. Vláda o tom rozhodla minulý týden. 

Od 13. března by podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) měla z protikoronavirových opatření platit zřejmě jen povinnost respirátorů v MHD, zdravotnických a sociálních zařízeních. S odborníky ministr diskutuje ještě o tom, že by se vyžadovaly na některých typech hromadných akcí. Zatím účastníci všech hromadných akcí respirátor musí mít, odložit si ho mohou, pokud konzumují jídlo a pití.

Kompenzace pro trhovce a organizátory adventních trhů

Od úterý mohou trhovci a organizátoři vánočních trhů žádat o kompenzace kvůli pandemii koronaviru. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které program připravilo, bude žádosti přijímat prostřednictvím svého on-line informačního systému. Pokud se podnikatelé do systému už dříve registrovali, nemusejí tak činit znovu. 

Pomoc se vztahuje na prodejce na vánočních a adventních trzích, kterým byla činnost vládním opatřením v boji proti koronaviru omezena nebo zakázána. Výpočet podpory se týká období od 26. listopadu do 25. prosince loňského roku. Za jeden stánek bude trhovec moci získat 5 tisíc korun na den, za dva stánky 8 tisíc korun a za tři 11 tisíc korun. 

Dodávky vakcíny Novavax

Do Česka v úterý dorazilo 130 tisíc dávek vakcíny proti covidu od firmy Novavax. Předem přihlášení zájemci dostanou podle ministerstva zdravotnictví SMS, že se mohou registrovat.

Mluvčí resortu Ondřej Jakob upřesnil, že celkově je zatím objednáno 375 tisíc dávek pro očkování 187 500 osob. Zájemců je podle aktuálních informací ministerstva zatím 8252. Přihlašovat se mohli od 1. února. 

Vakcína Nuvaxovid je určená pro dospělé osoby pro nové očkování, interval mezi první a druhou dávkou očkování je 21 dní. „Působí tak, že organismus připraví na to, aby byl sám schopen bránit se proti onemocnění covid-19. Obsahuje typ spike proteinu, který byl vyroben v laboratoři,“ napsal k vakcíně Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Zájem o očkování dlouhodobě klesá. V pondělí zdravotníci naočkovali 5715 lidí, o týden dříve byl počet aplikovaných dávek vakcíny o dva tisíce vyšší. Většina přitom připadá na posilující dávky, které si nechávají aplikovat lidé s dokončeným očkováním. Dokončené očkování má v Česku téměř 6,85 milionu lidí, posilující dávku dostaly čtyři miliony z nich.