Pandemie ve světě: Německo bude očkovat AstraZenecou jen lidi starší 60 let, Izrael hlásí novou variantu viru

Německo bude od středy používat vakcínu AstraZeneca pouze pro očkování lidí starších 60 let. Země ruší stálé kontroly na hranicích s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko, naopak stálá ostraha hranic s Českem je o dalších čtrnáct dní prodloužena. Itálie i Turecko zpřísňují opatření. Rakousko jedná s Ruskem o dodávce milionu dávek vakcíny Sputnik V. V USA po období příznivého vývoje znovu roste denní počet zachycených infekcí. V Izraeli ohlásili novou variantu koronaviru, není ale nebezpečná.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

AstraZeneca v Německu jen pro starší 60 let

Podle dohody německého ministra zdravotnictví Jense Spahna a jeho kolegů z jednotlivých spolkových zemí se budou vakcínou AstraZeneca od středy očkovat pouze lidé starší 60 let. U mladších lidí patřících do prioritních skupin bude možné použít AstraZenecu jen na základě lékařského posouzení a analýzy rizik u každého očkovaného.

Ministři tak vyšli vstříc doporučení očkovací komise Stiko, která už v úterý doporučila používat zmíněnou vakcínu jen pro osoby starší 60 let.

V zemi se vyskytlo několik případů mozkové žilní trombózy po očkování touto látkou, souvislost s vakcínou ale nebyla prokázána. Vakcínu AstraZeneca u lidí mladších 60 let přestaly už v úterý používat Berlín, Mnichov a Braniborsko.

Německo prodloužilo kontroly na hranicích s Českem

Za důvod prodloužení kontrol na německo-českých hranicích označil ministr vnitra Horst Seehofer vysokou míru nákazy koronavirem v Česku. „Situace v Česku ještě není stabilní,“ uvedl. „Rozhodl jsem o prodloužení kontrol o dalších 14 dní,“ doplnil. Kontroly, které byly prozatím stanoveny do 31. března, tak na pomezí Česka s německými spolkovými zeměmi Bavorsko a Sasko potrvají nejméně do 14. dubna.

Naopak hraniční kontroly mezi Německem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko jsou zrušeny s okamžitou platností.

Za vysoce rizikovou oblast Německo od uplynulé neděle považuje i celou Francii, stálé hraniční kontroly s ní ale Německo neobnovilo. Seehofer v minulosti tento nepoměr zdůvodnil tím, že o kontroly s Rakouskem a Českem výslovně požádaly Sasko s Bavorskem.

Rakousko jedná o dodávkách vakcíny Sputnik V

Rakousko jedná s Ruskem o dodávkách milionu covidových vakcín Sputnik V. Podmínkou je, aby se očkovací látka ukázala jako účinná a bezpečná. Očkovací preparát nemá schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která jej momentálně stále posuzuje.

Úřad rakouského kancléře sdělil, že byla podepsána dohoda o mlčenlivosti ohledně výměny dokumentů spojených s možnými dodávkami ruské vakcíny do země. Uvedl také, že Moskva nabídla dodávky tří set tisíc vakcín v dubnu, pěti set tisíc v květnu a dvou set tisíc začátkem června. Konečné rozhodnutí o koupi ruské očkovací látky ale zatím ve Vídni nepadlo.

Itálie přes Velikonoce ztíží cestování za hranice, zavede povinnou karanténu

Itálie přes Velikonoce ztíží možnost přeshraničních cest a bude po všech, kdo do země přijedou z jiných států Evropské unie, vyžadovat negativní test na koronavirus a povinnou pětidenní karanténu. Do té budou muset nastoupit všichni bez ohledu na výsledek testování a po pěti dnech musejí absolvovat další test na přítomnost viru SARS-CoV-2. Příslušné nařízení, které bude platit od středy do 6. dubna, v úterý podepsal ministr zdravotnictví Roberto Speranza.

Italská vláda chce přísnějším režimem na hranicích předejít tomu, aby Italové přes velikonoční svátky ve větší míře cestovali do zahraničí. Už dříve rozhodla o tom, že od 3. do 6. dubna bude v celé zemi platit zákaz opouštět domovskou obec, což znemožní navštívit příbuzné, kteří žijí v různých městech či regionech.

Povinná pětidenní karanténa dosud platila pro všechny, kdo do Itálie přijíždějí ze zemí mimo EU. Zpřísnění přes Velikonoce po vládě žádal mimo jiné i svaz italských hoteliérů Federalberghi. „Nesmím opustit domovskou obec, ale na Kanárské ostrovy letět smím. Je to absurdní, když pomyslíte, že 85 procent italských hotelů má zavřeno,“ citoval deník Corriere della Sera šéfa svazu Bernaba Boccu.

V USA zrychluje očkování, ale i růst počtu infekcí

Ve Spojených státech sílí varování před novým rozmachem epidemie. Důvodem je opětovný růst denních počtů zachycených infekcí, který začal minulý týden po dvou měsících příznivého vývoje a uvolňování opatření.

„Je to smrtelně vážné,“ prohlásil v pondělí prezident Joe Biden. Šéfka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová zase v emotivním projevu řekla, že má strach a že zažívá pocit „blížící se zkázy“.

Před týdnem byl podle deníku The New York Times (NYT) týdenní průměr na hodnotě 54 389 případů infekce denně, po pondělku se ukazatel dostal nad 65 tisíc. Zastavil se také pokles počtu hospitalizací, stejně jako zpomalování růstu bilance obětí. Situace se zhoršuje zejména na severovýchodě a v oblasti Velkých jezer, ve státech jako New York, New Jersey nebo Michigan. Vzestup denních statistik eviduje také Florida.

Biden vyzval obyvatele k ostražitosti a guvernéry států k zachování nebo obnovení nařízení o nošení roušek na veřejnosti. Státy napříč USA v posledních týdnech uvolňovaly restrikce. Asi patnáctka států je aktuálně bez plošných opatření týkajících se roušek, omezení ekonomických aktivit jsou relativně mírná. Například v Michiganu vláda před týdnem navzdory vzestupu nákaz a hospitalizací zvýšila limit ohledně návštěvnosti na stadionech, z podniků musejí být nadále zavřené jen noční kluby.

Velkým zdrojem nadějí je vakcinační kampaň, která neustále nabírá obrátky. V USA se nyní očkuje tempem asi 2,75 milionu dávek denně a alespoň jednu dávku už dostalo 29 procent populace. Ve více než deseti státech se nyní mohou na očkování přihlašovat všichni dospělí obyvatelé.

V Izraeli ohlásili novou variantu koronaviru, není ale nebezpečná

V Izraeli identifikovali novou variantu koronaviru. Podle vědců se šíří od července, ale vakcína firem Pfizer/BioNTech, jíž se v Izraeli nejčastěji očkuje, je zřejmě proti ní účinná. Informují o tom místní média.

Podle úterního sdělení ministerstva zdravotnictví nová varianta P681H není v Izraeli epidemiologicky významná, nešíří se rychle, nemá vážné symptomy ani nesnižuje účinnost vakcín. První případ byl zaznamenán loni a od té doby se touto mutací nakazilo 181 lidí, oznámila místní televize. Varianta identifikovaná poprvé v Británii v Izraeli převládá - potvrdila se u 90 procent ze zkoumaných vzorků.

Turecko kvůli koronaviru zpřísní opatření, dotknou se i ramadánu

Turecko kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem zpřísní restrikce a během muslimského postního měsíce ramadán, který začíná 13. dubna, nařídí uzavřít všechny restaurace a kavárny. V rizikových regionech, kterých je nyní 58 z celkových 81, budou od nynějška platit i víkendové uzávěry s omezením pohybu obyvatel.

Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca to zdůvodnil mimo jiné tím, že až 75 procent nově nakažených se potýká s některou z mutací viru SARS-CoV-2. To podle něj vysvětluje i denní bilance překračující 30 tisíc infikovaných, což je nejvíce od prosince.

Turecko podobně jako další země hodnotí riziko šíření nákazy podle epidemického vývoje v jednotlivých regionech, které pak řadí do čtyř stupňů nebezpečí. Nejrizikovějších regionů označených červeně je nyní 58 a žije v nich 80 procent turecké populace. Ještě na začátku března bylo červených regionů pouze 17.