Lesní požár ohrožuje australský Perth, který je kvůli koronaviru v karanténě

Lesní požár, který se v noci na úterý rozšířil v blízkosti západoaustralského města Perth, si vynutil evakuaci desítek lidí z ohrožené oblasti, přestože celý Perth až do pátku zůstává v koronavirové uzávěře. Úřady lockdown zavedly v reakci na první případ nákazy po deseti měsících. Plameny už zničily nejméně třicet domů a spálily více než sedm tisíc hektarů půdy.

„Západní Austrálie nyní čelí dvěma naléhavým situacím,“ řekl premiér tohoto australského státu Mark McGowan. „Ohrožuje nás nebezpečný požár a město je uzavřené kvůli koronaviru,“ dodal s tím, že Perth je v „krajně znepokojivé a vážné situaci,“ citoval ho web stanice BBC. 

Požár, který vypukl v oblasti Wooroloo na okraji města, byl poprvé zaznamenán v pondělí kolem poledne místního času. Od té doby se ale v tamní kopcovité oblasti rozšířil a ohrožuje severovýchodní část Perthu.  

V úterý ráno se obyvatelé Perthu vzbudili a zjistili, že město zahalila pokrývka kouře z požáru, který se během noci rozšířil. Podle BBC lidé hlásili popel padající z nebe v oblastech i padesát kilometrů od požáru.

Šíření ohně pomáhá silný vítr a série horkých letních dní; v Perthu nyní teplota dosahuje 35 stupňů Celsia.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby se přesunuli do bezpečí, i když by to znamenalo porušení lockdownu. McGowan ale zároveň vyzval ty, kteří nejsou bezprostředně ohrožení ohněm, aby zůstali doma a snížili tak riziko šíření koronaviru. Evakuovány byly nakonec desítky lidí.

Město je na pět dnů v karanténě

Perth je metropolí Západní Austrálie, ve městě žijí dva miliony lidí. Regionální vláda se v neděli rozhodla přikročit k důrazným zdravotním opatřením poté, co město zaznamenalo první lokální případ nákazy koronavirem za deset měsíců. Město je od pondělí do pátku uzavřené.

Nakaženým je muž, který pracoval v hotelu a zároveň jako řidič nabízel spolujízdu. Úřady dohledaly 151 lidí, s kterými byl v kontaktu. Podle BBC se ale zatím žádné další případy nákazy neprokázaly.

Austrálské státy přijímají v posledních měsících přísná protikoronavirová opatření. Jde o reakci na situaci v Melbourne, kde komunitní šíření viru přispělo v létě ke druhé vlně nákazy. I tak má ale Austrálie výrazně lepší čísla než jiné země. Dosud zaznamenala necelých 29 tisíc nakažených a 909 úmrtí při 25 milionech obyvatel.