Kyberútoků v Česku rapidně přibývá, podle expertů je to kvůli práci z domova

Počet kyberútoků na počítače Čechů loni stoupl o 109 procent. Zatímco v prvních třech čtvrtletích množství zjištěných napadení klesalo, v posledním vzrostlo o 175 procent. Vyplývá to z údajů společnosti Kaspersky. Důvodem nárůstu je větší využití počítačů v domácnostech při omezeních kvůli koronaviru. Naopak množství útoků na mobilní zařízení kvůli nižšímu cestování lidí kleslo o třetinu.

Nejčastěji hackeři využívali útoky ke krádeži osobních údajů (takzvaný phishing) nebo pro získání výkupného (takzvaný ransomware). Zatímco počet phishingových útoků celoročně klesl zhruba o třetinu, vyděračské programy zaznamenaly nárůst detekcí o 1105 procent. Ve 3. a 4. čtvrtletí to bylo meziročně o zhruba 2 tisíce procent více.

Podle generálního ředitele Kaspersky pro východní Evropu Miroslava Kořena byly vyděračské útoky více zacílené a také sofistikovanější. „Zaměřovaly se mimo jiné na tuzemské nemocnice nebo velké firmy, například OKD,“ podotkl.

Nemocnice

Podle celosvětových dat směřoval každý desátý vyděračský útok na nemocnice. V Česku šlo loni například o nemocnici v Benešově, zatím poslední útok se odehrál v jedné menší tuzemské nemocnici na začátku ledna. Škodlivý program v ní zašifroval data uložená na zařízeních připojených k interní síti.

Jedinou obranou proti vyděračským útokům, kdy ransomware nejprve pronikne do některého zařízení, zašifruje všechna data a útočník za jejich odšifrování požaduje výkupné, je kombinace kvalitního bezpečnostního softwaru a dodržování bezpečného chování na internetu.

Uživatelé by neměli podle expertů bezhlavě otevírat odkazy v e-mailech, i když se zprávy mohou jevit jako zaslané od někoho známého nebo kolegy. To samé platí o stahování a otevírání různých příloh nebo otevírání škodlivých webových stránek. Personál nemocnic by měl podle doporučení expertů procházet pravidelným bezpečnostním školením.