Lékaři doporučují u lidí s vážnými nemocemi s očkováním proti covidu počkat

Události: Očkování pacientů v rizikových skupinách (zdroj: ČT24)

Někteří pacienti, kteří by ochranu proti covidu potřebovali, budou s očkováním na doporučení lékařů vyčkávat. Jde například o ty, kteří trpí roztroušenou sklerózou. Naopak třeba u lidí po transplantacích experti s vakcínou problém nevidí. Dokonce v takových případech očkování doporučují, co nejdříve to bude možné. Nebude ale tak účinné jako u zdravých lidí.

Jolaně Hršelové diagnostikovali lékaři roztroušenou sklerózu po porodu třetího syna. Jako výtvarnice potřebuje pracovat rukama, ale právě s prsty měla kvůli nemoci problém.

„Mám úplně novou léčbu, vlastně to je třetí léčba, protože původní dvě úplně nefungovaly, a samozřejmě moduluje nějakým způsobem imunitu,“ řekla výtvarnice. Očkování proti covidu jí zatím lékaři nedoporučili. „Neříkají, že to nepůjde nikdy, ale že ještě není čas,“ dodala.

Imunolog Vojtěch Thon z výzkumného centra RECETOX při Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity upozornil, že u takových pacientů je třeba očkování promyslet. „U těch, u kterých máme další onemocnění, která nejsou riziková, a u těch, u kterých máme léčbu, která je svým způsobem preventivní, můžeme raději vyčkat,“ upřesnil imunolog.

Oslabený účinek očkování

Naopak u pacientů po transplantacích, kteří užívají léky na potlačení imunitního systému, lékaři doporučují vakcinaci, co nejdříve to bude možné.

„Vyvinou méně protilátek než jiná populace. Protože ale víme, že i méně protilátek pro ně znamená míru ochrany, je vakcinace u orgánových transplantací doporučována,“ vysvětlil přednosta Transplantcentra a Kliniky nefrologie IKEM Ondřej Viklický.

Očkovat se nemohou lidé s těžkou alergií na některou z pomocných látek vakcíny a také těhotné a kojící ženy. Pacienti třeba s umělou ledvinou, nádorovým onemocněním a léčbou potlačující imunitu by se naopak očkovat mohli, ale reakce organismu nebude dostatečná.

„Jsou to ohrožené skupiny pacientů, a právě proto je třeba, aby byli chráněni i vakcinací okolí. Čili ostatní by se měli nechat altruisticky očkovat kvůli tomu, aby chránili právě tyto pacienty, kteří se sami vlastně chránit nemohou, i když očkování podstoupí,“ sdělil přednosta Kliniky nefrologie VFN Vladimír Tesař.

Větší ochranu by jim tak měla přinést až kolektivní imunita, například až dojde k proočkování 60 až 70 procent populace.