S očkováním širší veřejnosti by se mohlo začít ještě před létem, míní vakcinolog

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Očkování široké veřejnosti, která nespadá do rizikových kategorií, by mohlo odstartovat do začátku léta, nejspíš v květnu. V Otázkách Václava Moravce to řekl vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek. Podle virologa z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity Jiřího Černého by měly protilátky vydržet u očkovaných alespoň rok.

Podle vakcinační strategie by mělo k očkování širší veřejnosti dojít až v červnu, nikoliv v  dubnu, jak bylo původně odhadováno. Podle Chlíbka ale záleží hlavně na tom, jaké budou dodávky vakcíny a jestli budou schváleny látky všech výrobců, se kterými počítá vakcinační strategie.

Jednotlivé fáze vakcinace se podle něj budou prolínat a lidé, kteří nepatří do žádné z rizikových skupin, by se tak prý mohli dočkat již v květnu.

V plánu je podle něj také co největší omezení administrativní zátěže pro lékaře, lidé by tak měli podávat informovaný souhlas již při objednání na očkování. Prioritou má být samotné očkování, sběr dat má být až druhořadý.

Jak dlouho vakcína vydrží, není jasné, ukáže až čas

Chlíbek také potvrdil, že zatím není zcela zodpovězena otázka, zda může být očkovaný přenašečem nemoci. Za zásadní ale považuje to, že očkovaní neonemocní a neobjeví se u nich tak komplikace spojené s nemocí, které by jinak mohly vést až k úmrtí. Domnívá se také, že i v případě, že by se virus u naočkovaného zachytil na sliznici, nedá se předpokládat, že by se zde poté nějak masivně množil a dále šířil.

Odborníci zatím neví, jak dlouho vakcína před nákazou ochrání, řekl v Otázkách Jiří Černý. Imunita by ale podle něj měla vydržet minimálně rok. Je tak zároveň možné, že bude potřeba očkování provádět opakovaně. K potvrzení této hypotézy ale vědci budou muset počkat do doby, až budou k dispozici potřebná data.

Dynamiku protilátek v těle očkovaného je potřeba sledovat alespoň dva roky, řekl Chlíbek, teprve pak lze vysledovat dlouhodobější trendy a odhadnout, jak dlouho může být vakcína účinná. „Já jsem přesvědčený o tom, že dejme tomu za rok už budeme mít daleko více informací,“ dodal.

Plán počítá s vakcínami od pěti společností. Pokud neprojdou, může se očkování zdržet

V blízké době by mělo podle Chlíbka dojít ke schválení vakcín i od dalších výrobců, například té od britské společnosti AstraZeneca, která by měla být schválena ještě v tomto měsíci. 

Dohromady plán počítá s vakcínami od pěti výrobců. Pokud by jedna z těchto látek schválena nebyla, mohl by to být podle Chlíbka problém. „Pokud by jeden z výrobců vypadl, tak bychom pak museli navyšovat od jiného,“ řekl. Očkování by se v takovém případě mohlo zdržet.

Věří ale, že projít by měly všechny, neboť mají velmi podobnou konstrukci. „Není důvod, když prošla tato konstrukce u jednoho výrobce, aby neprošla u druhého,“ uzavřel.