Sociální systém je pomalý a chybí nám data. Dohodářům jsme měli pomoci před dvěma měsíci, říká Daniel Prokop

Daniel Prokop: Sociální systém neumí rychle pomáhat (zdroj: ČT24)

Pandemie odhalila, že sociální systém neumí rychle pomáhat. Státu navíc chybí potřebné datové analýzy, tvrdí sociolog Daniel Prokop, který stojí v čele výzkumné společnosti PAQ Research. Sám se na některých protikrizových opatřeních podílel jako člen Národní ekonomické rady vlády, přesto uznává určitá pochybení. „Řada opatření byla pomalá, dohodářům jsme měli pomoci před dvěma měsíci,“ říká.

Aktivity lidí se po uvolnění restrikcí postupně vrátily do normálu, ale česká společnost je ekonomicky i z hlediska pandemie stále zranitelná, domnívá se Prokop. Koronavirová krize podle něj odhalila některé slabiny českého státu.

„Odkryla to, že některé složky sociálního systému neumí rychle pomáhat, nemáme třeba dávku, která by rychle pomohla lidem, kterým se propadly příjmy. Na to by měla cílit dávka mimořádné okamžité pomoci, ale o tu si požádalo docela málo lidí,“ upozorňuje.

Většina lidí podle něj ani netuší, že o dávku mohli žádat. „Tu dávku si vzalo pár tisíc lidí, asi bychom ji mohli dát desetitisícům, ale nikdo o ní neví. Projevuje se pomalost sociálního systému,“ pokračuje.

Dobře, ale pozdě

Stát má podle něj také rezervy v datových analýzách, které by umožnily pochopit, jak krize skutečně ovlivňuje životy lidí. „Odkryla to, že některé věci nedokážeme datově zkoumat, takže vlastně nevíme dodneška úplně přesně, jaké byly dopady na domácnosti,“ říká Prokop.

Některé analýzy podle něj poskytují sociologické výzkumy nebo data z bank, ale přesto chybí nástroje na datové zkoumání dopadů krize. 

Sám byl členem Národní ekonomické rady vlády a snažil se prosadit taková opatření, která nebudou zvyšovat nerovnost, ale naopak pomůžou zabezpečit všechny vrstvy společnosti. Přesto uznává chyby, především mohla být podle něj vládní pomoc rychlejší.

„Některá opatření jsme udělali dobře, ale třeba o dva měsíce později než v zahraničí,“ uvedl v Interview ČT24. Příkladem je chystaná pomoc lidem pracujícím na dohodu. „Řada opatření byla pomalá, těm dohodářům jsme měli pomoci před dvěma měsíci,“ připustil. Schůze sněmovny k příspěvkům lidem pracujícím na dohody se má konat právě v pátek 10. července.

Past exekucí

Chybí podle něj také systémové změny v systému exekucí a oddlužení. V České republice je totiž enormní množství lidí v exekucích, což je činí ekonomicky velmi zranitelnými. Poslanci sice podle Prokopa už udělali v exekucích některá chvályhodná opatření, cesta k oddlužení je však stále příliš složitá.

„U nás je ten proces tak těžký, že se do toho skoro nikdo nehlásí, ani po těch reformách. Proto pořád máme 800 tisíc lidí v exekuci. A my potřebujeme, aby se dluhové poradny zabývaly novými lidmi a pomáhaly jim, a ne aby se stále zabývaly 800 tisíci lidmi, kteří jsou v exekucích od roku 2012,“ uvažuje sociolog.

Daniel Prokop v pořadu Interview ČT24 dále komentoval, jak lidé reagovali na restriktivní opatření, jak omezili své kontakty a aktivity nebo jak se projevila práce z domova.