Česko se připravuje na pondělní rozvolnění, na Karvinsku však část restrikcí zůstane

Na Karvinsku se v pondělí nezruší zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních, nepovolí se ani hromadné akce nad sto osob. Je to reakce na situaci v Dole Darkov. Plošné testování v souvislosti s tamní situací k nedělním 16:00 odhalilo 212 případů onemocnění covid-19, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Opatření podle něj budou vyhlášena bez časového omezení, očekává jejich platnost přinejmenším týden až 14 dní. Celé Česko se pak připravuje na poslední velkou vlnu rozvolňování protipandemických opatření, která nastane v pondělí.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • V Česku zatím v neděli do 17: 30 hodiny přibylo 42 potvrzených případů nemoci covid-19, celkem se nakazilo 8932 lidí. Počet úmrtí zůstává na 315, vyléčených je 6063 lidí, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
  • Česko se nyní připravuje na poslední velkou vlnu rozvolňování protipandemických opatření, která nastane v pondělí. To se otevřou stravovací zóny v obchodních centrech, vnitřní prostory restaurací a také některé tuzemské hotely. Češi mohou od pondělí také do bazénů, saun a wellness.
  • Na Karvinsku se však zatím nezruší zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních, nepovolí se ani hromadné akce nad sto osob. Je to reakce na situaci v Dole Darkov.
  • Plošné testování v souvislosti se situací na Dole Darkov k nedělním 16:00 odhalilo 212 případů onemocnění covid-19, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
  • V pondělí končí v Česku také povinnost zakrývat si venku dýchací cesty rouškou, respirátorem či šátkem. Neznamená to však, že se lidé mohou roušek nadobro zbavit, zatím je budou muset stále používat v MHD, na úřadech či v obchodech.
  • Nošení roušek uvnitř bude možná v některých oblastech volnější nebo přísnější podle epidemiologické situace. Rozhodne se v červnu, řekl epidemiolog Rastislav Maďar.
  • Nová podoba projektu chytré karantény, který má od pondělí převzít ministerstvo zdravotnictví, by měla letos vyjít zhruba na 200 milionů korun. 

V Česku zatím v neděli přibylo 42 potvrzených případů nemoci covid-19, celkem se tak nakazilo 8932 lidí. Počet úmrtí zůstává na 315, vyléčených je 6063 lidí. V sobotu přibylo 77 nakažených, o den dříve to bylo 59. 

Denní nárůst v tomto týdnu kolísal. Nejvíce nových případů laboratoře zaznamenaly v pondělí, kdy mělo pozitivní test 111 lidí. V úterý přibylo 61 nakažených, ve středu 74, ve čtvrtek 33 a v pátek 59. 

V posledních dnech v Česku narůstalo množství aktuálně nemocných, které představuje počet potvrzených případů nákazy koronavirem po odečtení vyléčených a zemřelých. Předtím jejich počet asi od poloviny dubna, kdy činil zhruba 4800 lidí, vytrvale klesal. 

Poměr nakažených covidem-19 k počtu testovaných stoupl v sobotu na 1,55 procenta. Vyšší byl naposledy 25. dubna. Laboratoře v sobotu provedly 4952 testů.

Podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů se od úterý držel pod jedním procentem. V pondělí byl 1,5 procenta, nejnižší byl v tomto týdnu ve čtvrtek, kdy klesl na 0,45 procenta, což byla nejnižší úroveň od začátku května.

Problematický Darkov

Nejvíce dosud potvrzených případů nákazy je v Praze. V hlavním městě je navíc i největší podíl případů onemocnění na počet obyvatel. Naopak v jižních Čechách se podíl drží na nejnižší tuzemské úrovni. 

V současné době jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i zdravotnických statistiků problematická lokální ohniska. Teď je ohnisko na Karvinsku v Dole Darkov. Tam podle ministra bylo k nedělním 16:00 provedeno na 2000 testů na covid-19 a pozitivních bylo 212 lidí, z toho 154 jsou zaměstnanci Dolu Darkov. Mezi nimi je i šest pendlerů z Polska. Dalších 54 nemocných jsou rodinní příslušníci zaměstnanců dolů, čtyři jsou pracovníci firem, které na šachtě například uklízejí nebo provádějí servis. Všechny odebrané vzorky ale hygienici ještě nevyhodnotili, lze tedy očekávat, že počet nakažených ještě poroste. Právě Moravskoslezský kraj má po Praze druhý nejvyšší počet nákaz.  

Mluvčí OKD Naďa Chattová uvedla, že třetím dnem na dole pokračuje plošné testování zaměstnanců. Kvůli nákaze, která se v dole začala šířit minulý týden, tam hygienici nejprve zkraje tohoto týdne otestovali zhruba 800 lidí a do pondělka chtějí odebrat vzorky dalších asi 1600.

Už v neděli se ukázalo, že mezi nakaženými zaměstnanci těžební společnosti OKD na Karvinsku jsou i tři z Dolu ČSM-Jih a jeden z Dolu ČSA. Hygienici dohledávají jejich kontakty, plošné testování se ale na dalších dolech nechystá.

Provoz Dolu Darkov byl během víkendu omezen na nezbytné minimum a těžba tam byla přerušena. „V podzemí se pohybuje 150 zaměstnanců, kteří zajišťují bezpečný chod dolu. Takto fungujme od pátku, abychom dosáhli toho, aby se do práce vrátili jen zaměstnanci, kteří prošli testováním s negativním výsledkem,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek. 

Situací v OKD se bude v pondělí zabývat Krizový štáb Moravskoslezského kraje, na základě výsledku testování zváží další případná opatření.

Nová chytrá karanténa letos vyjde asi na dvě stě milionů korun

Vláda se chystá v pondělí schvalovat novou podobu chytré karantény, kterou má od pondělí převzít ministerstvo zdravotnictví. Letos by měl projekt vyjít zhruba na 200 milionů korun, uvedl  v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM)  Vojtěch. Zahrnuty jsou v tom náklady na informační technologie a na nové pracovníky, kteří by měli nastoupit do nového odboru ministerstva a na všech 14 hygienických stanic. Dohromady by mělo jít o více než 150 nových pracovníků. 

Podle ministra se projekt nyní dokončuje a bude včas připraven. S ministerstvem financí už je podle něj financování předjednáno. „Chytrá karanténa 2.0“ bude podle Vojtěcha robustnější než současné nástroje, které musely vznikat rychle v reakci na vypuknutí nákazy. „Bude to nastaveno tak, abychom zvládli zhruba 400 nakažených lidí denně, případně můžeme rozšířit až na tisíc lidí denně,“ řekl ministr. Je podle něj nutné se připravit na to, že další vlna epidemie bude horší, než byla ta dosavadní.

V pondělí končí povinnost zakrývat si dýchací cesty rouškou

Česko se připravuje na poslední velkou vlnu rozvolňování opatření. Za přísných hygienických podmínek se v pondělí 25. května obnoví vnitřní provozy hospod a restaurací, hromadné akce získají strop v počtu 300 osob a Češi se budou moci vypravit i na koupaliště.

V pondělí končí v Česku také povinnost zakrývat si venku dýchací cesty rouškou, respirátorem či šátkem. Neznamená to však, že se lidé mohou roušek nadobro zbavit, zatím je budou muset stále používat v MHD, na úřadech či v obchodech. Roušku by si lidé měli nasadit i venku, a to v případě, kdy se budou pohybovat v těsné blízkosti dalších osob, které nepatří do jejich rodiny. Češi si povinně zakrývají ústa a nos od 19. března, ve vnitřních prostorách by mohli roušky sundat koncem června.

Lázně sčítají ztráty, čekají na české hosty

Další odvětví ekonomiky pak sčítají ztráty. Lázním v prvním čtvrtletí ubyla desetina hostů. Od začátku ledna do konce března do lázeňských zařízení přijelo 168 960 lidí, což bylo zhruba o 19 tisíc méně než před rokem. Za celý loňský rok přitom lázním stoupla návštěvnost o 3,4 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Lázně patří mezi odvětví, která těžce zasáhla opatření proti šíření koronaviru. Od poloviny března měly zakázáno přijímat nové klienty a postupně zavíraly. 

Lázeňská zařízení jsou v osmi krajích republiky. Dominuje mezi nimi Karlovarský kraj, pro který lázně představují zásadní část hospodářství. Od ledna do konce března tam v lázních pobývalo 106 318 lidí, téměř tři čtvrtiny z nich byli cizinci. V ostatních krajích převažuje tuzemská klientela.

Lázně budou muset v letošní sezoně z velké části spoléhat právě na zájem Čechů, a to hlavně klientů na komplexní lázeňskou péči hrazenou zdravotními pojišťovnami. Pro lázně v Karlovarském kraji bude stěžejní otevření hranic pro klienty ze zahraničí, hlavně z Německa. Podle informací karlovarského hejtmana Petra Kubise (ANO) z minulého týdne se vláda bude zabývat možnou pomocí lázním.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v pátek sdělila, že vláda by mohla začátkem června jednat o státem dotovaných poukazech na letní dovolenou v Česku. Debata se vede o tom, zda bude podpora plošná, nebo sektorová. Zmínila se přitom i o lázeňství. „Určitě nechceme, aby se naše národní bohatství, což je lázeňství, dostalo do nějakých výrazných ekonomických problémů,“ řekla.