O 10 tisíc méně než ve fakultní. Sestry ze zlínské nemocnice si stěžují na platy a přesčasy

Zaměstnanci Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně v úterý upozorňovali na nízké mzdy i vysoké přesčasy kvůli nedostatku personálu. Některá lůžka na oddělení se podle nich musí uzavírat. Pracovníci nemocnice diskutovali se zástupci takzvaného krizového štábu proti kolapsu zdravotnictví. Předseda představenstva Radomír Maráček se akce nezúčastnil.

Někteří zaměstnanci poukázali na nerovnosti v odměňování, nově přijatí zaměstnanci mají údajně jiné mzdy než ti, kteří v nemocnici pracují desítky let. Zdravotní sestry dlouhodobě upozorňují, že dostávají asi o 10 tisíc korun měsíčně méně než sestry ve fakultních nemocnicích. Všeobecné sestry dostávají v nemocnici v základu 23 tisíc nebo 24 tisíc korun měsíčně.

„Pracuji ve zdravotnictví čtyřicet let. Chtěla bych se dožít toho, aby naše sestřičky byly dobře zaplacené,“ uvedla jedna ze sester. Podle sester péče o pacienty nefunguje a stává se hůře dostupnou, problém je podle nich i v nízkých platech sanitárních pracovníků.

„Sestry mají dělat odbornou práci, ne ošetřovatelskou práci. Ale to sanitárka musí dostat tolik, aby to chtěla dělat,“ uvedla sestra a odborářka Martina Hvozdenská. Sestry upozornily i na zbytečnou administrativní zátěž.

„Instrumentářky dávají výpovědi, chceme, aby byly specializované. Je nás málo, přesčasů máme stále víc,“ uvedla lékařka a zástupkyně odborů Marcela Henčlová. Podle jiných lékařů je problém i v komunikaci s vedením nemocnice, může to být podle nich také tím, že část představenstva nepochází ze Zlínského kraje.

Vedení letos podepsalo smlouvy až po měsících vyjednávání

Mzdy se podle vedení nemocnice v základu od začátku roku zvedly v průměru o šest procent, další navýšení přinesly příplatky. Sestry však neuspěly s požadavkem na vrácení stabilizačního příplatku 1500 korun, který loni pobíraly. „Problém je se středním a nižším personálem, tam musíme pokračovat s dorovnáváním platů, abychom lidi dokázali získat,“ uvedl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Vyjednávání o letošních kolektivních smlouvách zabralo vedení KNTB a zástupcům čtyř odborových organizací několik měsíců. Podpisy na nich přibyly až v květnu. Spornými body byly změny v tarifních třídách a způsob čerpání takzvaných sick days, volných dnů k využití při krátkodobé nemoci.