Dealer ve službách policie. Svědci u okresního soudu potvrdili, že jim policista prodal pervitin

Svědci u kroměřížského okresního soudu potvrdili, že jim obžalovaný Lukáš Jakubec jako policista prodával pervitin. Někdejší pracovník obvodního oddělení policie v Bystřici pod Hostýnem je od loňska stíhaný za prodej drog, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a vydírání. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let vězení. Obžalobě čelí i jeho manželka Lucie.

Odběr pervitinu od obžalovaného v úterý u hlavního líčení připustilo šest svědků. Zatímco někteří potvrdili pouze jednotlivé případy, další mluvili o desítkách setkání, při kterých od Jakubce koupili drogy. Zaplacené částky se podle nich s ohledem na množství dodané drogy obvykle pohybovaly od 500 do tisíce korun.

„Párkrát mi dal pervitin. Dohromady tak za 20 tisíc korun. Kromě peněz po mně nic nechtěl,“ řekl jeden ze svědků. Tři ze svědků však výrazně změnili své výpovědi. Zatímco v přípravném řízení na policii uváděli koupení pervitinu od Jakubce v desítkách případů, před soudem potvrdili pouze jednotlivé kontakty.

Všichni řekli, že byli na policii vyslechnuti po užití marihuany, což prý mohlo mít na jejich výpověď vliv. Předsedkyně senátu je upozornila, že mohou být stíháni za křivé obvinění, případně křivou výpověď.

Jakubec, který byl kvůli kauze od policie propuštěn, už dříve u soudu vinu odmítl. Hájil se tím, že chtěl prostřednictvím drog proniknout do kriminálního prostředí a získávat o něm informace. Ty mu údajně měly pomoci v rozkrývání trestné činnosti v regionu. Informátorům prý za spolupráci poskytoval pervitin.

Policista sám drogy užíval

V přípravném řízení se však Jakubec k trestné činnosti doznal, uvedl i to, že byl uživatelem drog. Jeho žena, která podle spisu nejméně v jednom případě předala pervitin dalšímu člověku, před soudem vypovídat odmítla. Hrozí jí až pět let vězení.

Poznatek o údajném prodeji drog policistou získala loni Národní protidrogová centrála. Následně případ začala vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle obžaloby v průběhu minimálně jednoho roku, a to i při službě, prodal Jakubec opakovaně pervitin konzumentům, za což převzal finanční hotovost v řádech statisíců korun.

Za neřešení případu měl chtít úplatek

Podle spisu se muž při své policejní práci také dozvěděl o vloupání do objektu, které měli spáchat dva lidé s kriminální minulostí. Muž dotyčné údajně znal a za neřešení jejich případu si měl říct o úplatek ve výši několik desítek tisíc korun.

Oba muži, kteří jsou za vloupání stíhaní, u soudu potvrdili, že je policista o úplatek v souhrnné výši 30 tisíc korun skutečně požádal. „Jakubec mi řekl, že mě nezavře s tím, že to bude stát 15 tisíc. Moje matka mu pak ve dvou splátkách zaplatila 10 tisíc,“ uvedl jeden z nich.

Za úplatu se Jakubec údajně pokoušel ovlivnit i klíčová svědectví ve své kauze. Po svém loňském zadržení proto na čas skončil ve vazbě. Dva bývalí kolegové Jakubce dnes u soudu označili za snaživého policistu, který byl zapálený do případů.

Hlavní líčení bude pokračovat 13. prosince.