Ubytovny ve Valašském Meziříčí: zvířata, zápach a špína

Špínu, zápach a tristní hygienické podmínky objevilo při kontrole ubytoven ve Valašském Meziříčí vedení města společně s policisty, hygieniky a hasiči. Z pěti obstála bez připomínek pouze jediná. Kapacita ubytoven na území města s 23 tisíci obyvateli je 500 lůžek. Drtivá většina z nich je dlouhodobě obsazena.

Pan Jan bydlí v jedné z ubytoven ve Valašském Meziříčí tři roky. V kbelíku pod oknem je moč, v nevětraném pokoji zatuchlý zápach. Za bydlení v ubytovně Calver si platí 3400 korun. Dvě stě korun dá měsíčně ze svého, zbytek mu podle jeho slov doplatí sociálka. Ve stejné budově žije i paní Marie. Nejhorší jí přijde sociální zařízení, je totiž společné pro všechny. „Není tam ani závěs. Není tam ani klíček, abych se zamknula. Záchody máte společné s pisoáry, hned vedle toho. Když jsou chlapi na záchodech, musíte počkat,“ vysvětlila paní Marie.

Další další ubytovna se jmenuje Napoleon. Při kontrole dopadla ze všech nejhůře. Na druhý den už byla pro novináře nepřístupná. Nejen stav této budovy, ale i dalších tří označil starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) za katastrofální.

„To, že to na ubytovnách nebude jako v Hiltonu, jsem čekal. Skutečnost ale předčila všechna má očekávání. Stav na některých ubytovnách je katastrofální a budu usilovat o jejich uzavření. Na ostatních ubytovnách musí dojít k nápravě v mnoha oblastech. Hygiena, požární ochrana, elektroinstalace, pobyt zvířat a mnoho dalšího,“ uvedl starosta.

Kontroly ubytoven budou pokračovat

Při kontrolách se řešil především stav ubytovacích zařízení, hygienické podmínky, stav budov
i jejich okolí. „Kontrola prověřila několik desítek ubytovaných, zaměřila se také na dodržování povinností stanovených předpisy o požární ochraně. Policisté se v rámci akce zaměřili na kontroly cizích státních příslušníků i pátrání po osobách a věcech,“ vysvětlila mluvčí radnice Renata Votrubová.

Kontroly ubytoven budou podle starosty pokračovat. „Provozovatelům nedáme pokoj, dokud se stav na ubytovnách nezlepší. Zákon nám dává sice ne velké, ale alespoň nějaké možnosti ovlivnit tuto katastrofální situaci,“ dodal Stržínek.

  • Bystřice pod Hostýnem: V Bystřici slouží pro levné ubytování hotel Podhoran. Radnice chtěla před rokem budovu koupit, její majitel ale požadoval vyšší částku. Hotel, který je zkolaudovaný na 96 lůžek, přitom praská ve švech. Podle odhadů místních je tam aktuálně ubytováno zhruba sto lidí.
  • Blansko: Před několika dny také přinesla České televize zprávu o osudu dalšího problematického objektu - hotelu Dukla v Blansku. Město koupilo objekt před několika lety kvůli obavám občanů, že se z hotelu stane ubytovna pro sociálně slabé. Pak se jej snažilo prodat, ale marně. Na podzim rozhodli o jeho demolici místní v referendu. Stavba by měla z centra města zmizet na podzim. Namísto ní vyroste odpočinková zóna.
  • Přerov: Asi nejhorší podmínky vládly v přerovské ubytovně v Dluhonské ulici. Majitel objektu tam poskytoval nelegální sociální služby. Letos v zimě se kvůli zvýšenému zájmu úřadů rozhodl neprodloužit smlouvy asi 40 vážně nemocným lidem, kteří u něho bydleli. Těm pak s přestěhováním do nových domovů pomohl i kraj. Majitel nakonec dostal od olomouckého hejtmanství pokutu 550 tisíc za poskytování sociálních služeb bez registrace.