V Ústí nad Labem se objevila úplavice. Šíří se hlavně v Předlicích

V Ústí nad Labem se zvýšil počet lidí s úplavicí. V polovině února jich bylo pět, nyní má nemoc deset lidí, z toho osm dětí. Léčí se v izolaci na infekčním oddělení v nemocnici. Nemoc se šíří hlavně ve čtvrti Předlice a několik případů je z části Krásné Březno.

Nákaza způsobuje průjmy a zvracení, vysoké horečky a křečovité bolesti břicha. Poslední dva laboratorně potvrzené případy se objevily o víkendu. Netýkají se dětí, které by navštěvovaly kolektiv. „Jsou to všechno buď malé děti, nebo dospělé osoby,“ uvedla Patrasová.

Hygienici kontrolují, zda rodiny, u nichž se úplavice vyskytla, navštívily lékaře a doporučují opatření v domácnostech. „Je to zejména dezinfekce povrchů, členové rodin se poučují o hygieně rukou a dospělým zdůrazňujeme, že mytí rukou musí kontrolovat u dětí. V rodinách se provádí tři kontrolní výtěry na případný záchyt onemocnění,“ uvedla Eva Patrasová z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Průběh nemoci je individuální. Někteří z nemocných dostali antibiotika. Dokud nejsou negativní, musí zůstat na infekčním oddělení.

Úplavice se objevila ve čtvrti Předlice, kde hygienici nařídili preventivní opatření v místní základní škole. „Tato skupina obyvatel migruje přes město, dvě z rodin, kde se nemoc vyskytla, bydlely vedle sebe v Krásném Březně. Ohniskem tak nejsou jen Předlice,“ uvedla Patrasová.