Ovce u elektrárny Tušimice pomáhají přežít vzácným motýlům

Ovce u elektrárny Tušimice pomáhají přežít vzácným motýlům (zdroj: ČT24)

Motýl okáč metlicový v Česku vymírá. Vyskytuje se už jen na dvou místech – jedním z nich je paradoxně bývalé odkaliště elektrárenského popílku u Tušimic. Podle odhadů z letošního léta je tam asi tisíc kusů. Zvednout počty a zachránit ohrožený druh teď pomáhají ovce a kozy.

Ještě v 90. letech bylo na místě odkaliště, kam se plavil popílek a struska z nedaleké elektrárny. Dnes se pod komíny elektrárny pase 900 ovcí a 30 koz. Na vzácného okáče metlicového se tu narazilo při průzkumu před začátkem rekultivací.

„Tento motýl je v Čechách před vyhynutím. Poslední dvě lokality, na kterých přežívá, je okolí Prahy a Kadaňsko,“ vysvětluje entomolog Miroslav Žemlička.

K přežití okáč potřebuje krátkou trávu a narušenou půdu. „Buď vláčením, těžkou technikou, motorkami nebo vypálením. Ale my jsme zvolili ekologickou variantu – spásání ovcemi,“ říká provozní ekonom elektráren Tušimice a Prunéřov Milan Řízek.

Ovce u elektrárny Tušimice zachraňují vzácné motýly
Zdroj: ČT24

„Lokalita nesmí zarůst, určitě se nesmí zalesnit, to je pro druh fatální,“ uvádí entomolog. V Česku jsou motýli stále vzácnější. Louky, kde se jim nejvíc daří, nahradily pole, a v lesích chybí mýtiny. „To všechno komunisti vzali a nechali zalesnit. To, co se 40 let kazilo, tak se nedá napravit hned,“ dodává Miroslav Žemlička.

Některé dříve běžné druhy motýlů už v Česku vůbec nejsou. Třeba žluťásek barvoměnný, jehož křídla inspirovala tvůrce večerníčkového Motýla Emanuela. Opravdový žluťásek je už dnes jen v muzejních vitrínách.

Tomuto osudu možná okáč metlicový ujde. Pokud se totiž ovce osvědčí, mohou se jich kousek od elektrárny vylíhnout tisíce.