Nemocnice v Kosmonosech má týdny po kybernetickém útoku stále problém s počítači

V Psychiatrické nemocnici Kosmonosy se po kybernetickém útoku z konce března zatím nepodařilo obnovit fungování všech počítačových systémů. V provozu je zhruba sedmdesát procent počítačů, zbytek by měl začít fungovat do konce týdne.

Virus zaútočil podle Kolářové na nemocniční počítače v pátek 27. března během dopoledne. V nemocnici jsou nyní odborníci, kteří spoluprací s IT oddělením nemocnice a postupně obnovují všechny systémy.

O jaký druh viru šlo, ředitelka nemocnice Dana Kolářová neví. „Zatím nemám informace, čekám na zprávu z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB),“ řekla. Mimo provoz podle ní zatím zůstávají například počítače na ředitelství. Péče o pacienty byla po celou dobu zajištěná, místo počítačů používali zaměstnanci papír a tužky.

Případem se zabývají kriminalisté z Mladé Boleslavi a krajští kriminalisté z odboru kybernetické kriminality. Útok vyšetřují jako trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Kyberútoky zasáhly i další nemocnice

Útok na kosmonoskou nemocnici není prvním podobným v Česku. Kybernetický útok postihl 11. prosince počítačový systém nemocnice v Benešově. Zařízení fungovalo omezeně, do plného provozu se vrátilo 30. prosince. V polovině února začala nemocnice přijímat dárce krve, šlo o poslední část nemocnice, která po útoku zůstávala mimo provoz.

Kybernetický útok zasáhl 13. března i Fakultní nemocnici v Brně. Základní provoz nemocnice byl i po něm zachovaný. Nemocnice postupně vyměňuje pevné disky a spouští jednotlivé počítače, které útok vyřadil z provozu.

Nemocnicí v Kosmonosech projdou dva tisíce pacientů ročně

Psychiatrická nemocnice v Kosmonosech u Mladé Boleslavi je dlouhodobě obsazená asi z 95 procent. Pro pacienty má připraveno zhruba šest set lůžek, z toho přibližně pět set jich je přímo v Kosmonosech, necelá stovka na dislokovaném pracovišti v Sadské na Nymbursku. Ročně nemocnicí projde asi 2100 pacientů.

Nemocnice poskytuje jak hospitalizační, tak ambulantní psychiatrickou péči s využitím různých terapeutických postupů. Léčí pacienty se všemi diagnózami, pacientem kosmonoské nemocnice se může stát člověk starší 18 let, děti nemocnice neléčí. Zaměstnává zhruba pět set lidí. Psychiatrická nemocnice Kosmonosy patří mezi nejstarší léčebny v Česku, první pacienty přijala v roce 1869.