Ve Vlašimi řeší následky masivního sesuvu svahu – poškodil letní kino

Bez komentáře: Sesuv půdy ve vlašimském zámeckém parku (zdroj: ČT24)

Hasiči ve Vlašimi začali provizorně zajišťovat masivní sesuv svahu v zámeckém parku. Kvůli podmáčení tam v sobotu odpoledne během několika minut strhl část letního kina a zavalil dřevěnou budovu. Škody půjdou do desítek milionů korun. Nikdo nebyl zraněn. Příčinou mohla být porucha vodovodního potrubí, kvůli níž byla půda podmáčená, řekl starosta města Luděk Jeništa.

Podle mluvčí středočeských hasičů Vladimíry Kerekové bylo zasaženo území zhruba 100 krát 100 metrů. Jeništa ale míní, že šlo o menší plochu širokou asi 30 metrů. „Sjela dolů horní část svahu, kde rostlo pár stromů a kde byla zeď kina,“ uvedl. Místo preventivně prozkoumal speciální tým z Prahy na vyhledávání lidí v sutinách.

„Byli jsme venčit psa a najednou jsme slyšeli rachot, podíváme se doleva a najednou jsme viděli, jak se sesouvají stromy, šli jsme se tam podívat a vlastně jsme zjistili, co se tam děje,“ popsal událost ze sobotního odpoledne její svědek, Václav Potůček. 

Ve Vlašimi řeší následky masivního sesuvu svahu (zdroj: ČT24)

Svah prozkoumají geologové

Škody vedení města teprve vyčíslí. V pondělí navíc svah prozkoumají geologové a ti rozhodnou, co dál. „Jedna věc bude škoda na zničeném majetku, další věc bude likvidace toho sesuvu a následné stavební úpravy včetně zpevnění té vrchní části – budou to desítky milionů korun,“ konstatoval místostarosta Vlašimi, Karel Kroupa.

Podle jeho názoru je navíc ohrožena příští sezóna letního kina. Původně měla odstartovat už na jaře.