Chaloupkova medvíďata už z večerníčků odrostla, oslavila šestnáctiny

Medvědí bratři Matěj, Vojta a Kuba z populárního večerníčku Méďové slaví 16. narozeniny. Medvědi žijí už od svých 9 měsíců v medvědáriu na Městské hoře v Berouně, kam za nimi na oslavu narozenin přijel i režisér Václav Chaloupek. Vojta, Matěj a Kuba režiséra, který s nimi strávil devět měsíců natáčení, i po letech stále po hlase a po čichu poznávají.

„Umístit medvědy tak, aby to bylo vyhovující, to byly starosti,“ vzpomínal Chaloupek, který měl při natáčení medvíďata ve svém bytě. Město se jich ujalo vzhledem ke svému vřelému vztahu k medvědům, Beroun má medvěda ve znaku nebo Berounské medvědy jako hokejový klub.

„Nápad točit s živými medvíďaty vznikl, když jsem pracoval v zoologické zahradě,“ řekl režisér, který seriál medvíďata napsal už v roce 1985. Kuba, Matěj a Vojta pocházejí z Českého Krumlova. „Kuba tenkrát vážil kilo sedmdesát, Vojta měl kilo třicet,“ vzpomíná, jaká byla medvíďata v době, kdy s nimi točil. Když trojice medvíďat hrála v roce 2000 v oblíbeném Večerníčku, dohromady vážila deset kilo, dnes má každý z medvědů přes tři sta kilogramů.

Režisér Chaloupek: Medvědi Matěj, Vojta i Kuba si mě pořád pamatují (zdroj: ČT24)

Ve volné přírodě se medvědi dožívají kolem pětatřiceti let. Vojta, Kuba a Matěj mají ale šanci dožít se díky vyvážené stravě a prostředí, ve kterém žijí, až padesátky.