Plzeňské vítání Pattona letos vymění vojenský konvoj za rekonstrukci bitvy

Slavnosti svobody, kterými si Plzeňané každoročně připomínají osvobození města americkou armádou, letos proběhnou bez každoroční přehlídky vojenské techniky. Město místo toho po pětileté odmlce chystá bitevní rekonstrukci – a vojsko generála Pattona se tak u Radbuzy po letech znovu setká s rudoarmějci.

„Je to fiktivní ukázka setkání armád na řece, kdy z jedné strany přichází Rudá armáda a z druhé americká, a mohu říci, že je to největší bitva v historii Plzně, takhle velká tady ještě nebyla,“ uvedl hlavní organizátor bitvy Michal Kindl. Pozemní bitvy u Papírenské lávky na břehu Radbuzy se zúčastní kolem 200 vojáků a 50 kusů techniky včetně tanků, diváci uvidí letecký souboj stíhaček.

Oproti uplynulým ročníkům Slavností svobody se ale letos v Plzni neobjeví Convoy of Liberty, každoroční přehlídka vojenské techniky a tradiční vrchol oslav. Za posledních deset let své defilé po Klatovské třídě nevynechal ani jednou, pro příště by se ale v Plzni měl objevit jen jednou za pět let – příště tedy až na pětasedmdesáté výročí konce druhé světové války v roce 2020.

„Už mi dochází fantazie a nápady, jak ten konvoj oživit,“ přiznává hlavní organizátor spanilé jízdy Michal Kindl. Jeho rozhodnutí ale řada Plzeňanů lituje. „I když se něco opakuje a nedá se na tom už nic vylepšit, tak pořád je to hezké pro lidi,“ namítá Vladimír Straka z plzeňského Klubu třetí armády.

Dvanáct veteránů

Zcela bez vojenské techniky ovšem Plzeň na výročí osvobození nezůstane. Konvoj nahradí  Ride of Freedom, jízda svobody, které se v otevřených vojenských džípech zúčastní i několik osvoboditelů Plzně z roku 1945.

„Co se týká nejvzácnějších hostů našich slavností, veteránů, zatím máme potvrzenu účast pěti belgických a sedmi amerických, přičemž dva z veteránů budou v Plzni vůbec poprvé od doby, kdy tu byli jako mladí kluci a město osvobozovali,“ řekl primátor Martin Zrzavecký. Věk jednoho z veteránů se blíží stovce.

Reportáž: Plzeňské Slavnosti svobody proběhnou bez konvoje (zdroj: ČT24)

Slavnosti nepoděkují Americe… ale Pattonovi

Kromě toho slavnosti nabídnou nepřetržité čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa, kluby vojenské historie postaví své kempy v Proluce, u Pekla, za obchodním centrem Plaza a na Bolevecké návsi a ukázky si připraví armáda či městská policie.

Změnu v rytmu slavností ovšem přináší i havarijní stav pomníku Díky, Ameriko! na křížení Americké a Klatovské třídy, kde se každoročně 6. května koná hlavní pietní akt slavností. Letos se musí přesunout o pár set metrů níže po Klatovské třídě k loni odhalenému pomníku generála G. S. Pattona pod terasami divadla.

Oslavy konce války dostanou jinou tvář i v Rokycanech. Vojenské ukázky se z náměstí přesunou do Vojenského muzea na demarkační linii. Rokycany dají na oslavy místo loňských sto šedesáti jen sto dvacet tisíc korun. Zhruba o polovinu méně než před rokem, tedy asi tři a půl milionu korun, zaplatí za Slavnosti svobody i plzeňská radnice.