Pardubické nemocnice odmítají používat rychlotesty na koronavirus. Kvůli chybným výsledkům

Události: Nemocnice v Pardubickém kraji nechtějí používat rychlotesty (zdroj: ČT24)

Sady rychlotestů, které pardubické nemocnice dostaly od státu, nejsou podle nich spolehlivé. Jedna přitom stojí zhruba tři sta korun. Jedním z míst, kde se testování trochu vymklo z rukou, je léčebna v Moravské Třebové. Kvůli pozitivnímu výsledku z rychlotestů u osmi zdravotníků zde hrozilo omezení péče. Následné vyšetření ale nemoc covid-19 u nikoho z nich nepotvrdilo.

„Hodně nás to vystrašilo, byl by to neskutečný provozní problém,“ přiblížil reakci na výsledky rychlotestů ředitel Nemocnice následné péče Moravská Třebová Pavel Havíř. „Po následných PCR testech nám spadl kámen ze srdce,“ dodal.

Používání rychlotestů se vyhýbají zdravotníci i záchranáři. Tento nástroj totiž nemusí ani odhalit člověka, který už je momentálně nakažlivý. „Tyto testy jsme nikdy nevyužívali, ani pro informační účely,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Tisíce přišly vniveč

V mnoha nemocnicích tak zůstávají rychlotesty nevyužité ve skladech. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) vysvětlil, že na určení nákazy covid-19 zkrátka nejsou spolehlivé. „Nyní zbývá zhruba deset tisíc testů,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale testy brání. „Některé typy rychlotestů, některé značky nejsou možná zcela stoprocentní, ale určitě to není tak, že by se na ně nedalo spolehnout. Myslím si, že je nutné vědět ten konkrétní typ a konkrétní značku,“ uvedl.

Přesto přednost dostávají přesnější PCR testy. Na infekčním oddělení pardubické nemocnice za celou dobu trvání pandemie použili pouhých pět rychlotestů. Místo nich provádějí sérologické vyšetření krve.

„Naše mikrobiologie zavádí metodu detekce protilátek sérologickou metodou, která by měla být přesnější než rychlotesty,“ představil spolehlivější postup testování primář infekčního oddělení z Nemocnice Pardubického kraje Pavel Němec. 

Na chybovost rychlotestů upozornila už v březnu ostravská fakultní nemocnice. Ministerstvo ale tehdy upozorňovalo, že je používala k účelům, pro které nebyly určeny.