Pravidelné spojení s Ruskem bude obnoveno, věří pardubické letiště

Pardubické letiště by mohlo mít opět pravidelné letecké spojení s Ruskem. Ruská letecká společnost Red Wings Airlines má zájem o opětovné zavedení linek z Moskvy a Petrohradu, řekla Hana Šmejkalová, ředitelka společnosti East Bohemian Airport (EBA), která letiště provozuje.

V minulosti již do Pardubic linky z Ruska létaly a ruská klientela generovala většinu příjmů firmy. Velký ruský dopravce, společnost Transaero Arlines, však přesunul linku z Moskvy z Pardubic do Prahy. Loni na podzim navíc dopravce zbankrotoval.

„Ruská společnost Red Wings si požádala o licenci na linky mezi Moskvou, Petrohradem a Pardubicemi, minulý týden požádali o licenci i českou stranu. Podle ruského zákona má po udělení licence šest měsíců na to, aby tyto linky zahájila,“ uvedla Šmejkalová. EBA nabídla speciální ceny, které by měly podpořit zahájení činnosti a motivovat dopravce k rozšíření spolupráce.

Letiště přišlo o velkou část cestujících

Pardubické letiště loni přepravilo 57 830 cestujících, meziroční pokles činil zhruba 63 procent. Počet pasažérů klesl zhruba na hodnoty z roku 2010. Letiště zaznamenalo druhým rokem úbytek ruské klientely. Loni Rusové tvořili polovinu cestujících, proti předloňskému roku jich však ubyly více než tři čtvrtiny.

Výsledky ovlivnila krize na Ukrajině a pokles hodnoty rublu. Podle předsedy představenstva společnosti EBA Pavla Svobody potřebuje letiště pro přežití a vyrovnanou bilanci zhruba 100 tisíc pasažérů ročně. Ani obnovení pravidelného leteckého spojení s Ruskem nemusí být spolehlivou záchranou.

Po zkrachovalém ruském dopravci Transaero zůstaly letišti neuhrazené pohledávky několik milionů korun, které zřejmě budou nevymahatelné. „Všichni skloňují ruské dopravce, ale jedna věc je něco nasmlouvat a druhá, aby zaplatili letištní poplatky, handling a podobně, z čehož letiště žijí,“ uvedl Svoboda.