Agentura pomáhá se sociálním začleňováním v Moravském Berouně

Moravský Beroun - Jedním z měst, na které se zaměřila Agentura pro sociální začleňování vyloučených lokalit, je Moravský Beroun. Aktuálně tam našla práci téměř čtyřiceti dlouhodobě nezaměstnaným lidem. V malém městě na periferii Olomoucka je sedumnáctiprocentní nezaměstnanost, mladí a perspektivní lidé odtamtud odcházejí, přibývá neobydlených zdevastovaných domů, roste tam kriminalita.

Agentura pro sociální začleňování se začala situací v Moravském Berouně zabývat poté, co ji oslovili představitelé města. Uskutečňuje tam pilotní projekt, který by měl výrazně snížit počet nezaměstnaných. Díky různým programům a dotacím začne chodit do práce 38 lidí. Jde většinou o místa, která pomohou jednotlivcům, ale měla by kultivovat celou lokalitu - například asistent učitele, asistent prevence kriminality nebo zahradník. Milan Lacko se sice vyučil kuchařem, vařit ale mohl leda tak doma. Teď se připravuje na funkci policejního asistenta. „Budu chodit po městě a hlídat, týká se to hlavně romské komunity,“ říká Milan Lacko.

Zájemci nedostanou práci jen tak. Ty, kteří se dostali do programu postupného zaměstnávání, čeká nejprve tříměsíční zkouška, během které budou vykonávat různé práce, poté by měli dělat půl roku veřejně prospěšné práce pro město. Teprve poté by mohli díky dotaci nastoupit do zaměstnání u soukromé firmy. „Na průběžných pracích mám teď na starost 10 lidí. Zatím to vypadá, že chtějí makat, tak snad jim to vydrží,“ říká předák skupiny Jiří Čermák. Autor projektu Martin Navrátil uvedl, že každý dlouhodobě nezaměstnaný má i svého poradce, na kterého se může v případě jakýchkoliv problémů obracet.

Agentura pro sociální začleňování, která je od roku 2008 jedním z odborů Sekce pro lidská práva při Úřadu vlády České republiky, se zaměřuje na sociální integraci především romského etnika. Konkrétně pomáhá v asi třiceti městech republiky. Nezabývá se jen nezaměstnaností, ale také bezpečností a vzděláním. Například v Moravském Berouně už iniciovala zřízení městské policie, prosadila vybudování kamerového systému nebo zavedení programu, který pomáhá sehnat práci čerstvým absolventům.