Ostravská huť zakáže svým zaměstnancům kouření v práci

Hutní gigant ArcelorMittal Ostrava zakáže od 1. září kouření v celém svém areálu. Opakované porušení zákazu může být důvodem k výpovědi. Je to první velká firma, která se rozhodla proti kuřákům postupovat tak nekompromisně. V ostravské huti a jejich dceřiných firmách pracuje 7,5 tisíce lidí. Vedení společnosti zjistilo, že kouří asi třetina z nich. Na zákaz je připravuje delší dobu a zájemcům přispívá na odvykací kůru.

Od 1. září může přijít zaměstnancům ostravské huti cigareta vykouřená kdekoliv v areálu draho. Když bude přistižen s cigaretou, dostane napomenutí. Při opakování prohřešku může dostat výpověď. „Porušení zákazu kouření bude považováno za porušení kázně,“ potvrdila mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Na konci srpna zmizí ze všech pracovišť místa vyhrazená pro kuřáky i s popelníky. Dosud jich je tam tři sta. Zaměstnanci vidí od začátku roku na světelné tabuli, jak se kuřákům odpočítávají dny. Vedení firmy argumentuje hlavně zdravím zaměstnanců, ale jde i o efektivitu práce. „Existují výzkumy, které potvrzují, že kuřáci stráví na pracovišti méně času než nekuřáci,“ uvedla mluvčí.

Povolené nebudou ani elektronické cigarety

Povolené nebudou ani elektronické cigarety. Na odvykací kúru začala firma přispívat už před několika lety. Někteří se rozhodli až pod tíhou blížícího se úplného zákazu. Bezpečnostní technik Marek Vlach zahájil odvykací léčbu na začátku letošního února. Kouřil asi krabičku denně. „Jako kuřák bych to asi celou pracovní dobu nevydržel. A neumím si představit, že bych se měl s cigaretou schovávat jako školák,“ vysvětloval tehdy Vlach. Vypadá to, že uspěl. „Prvních čtrnáct dnů bylo nejhorších, to jsem měl těžkou krizi, ale teď už to zvládám,“ řekl.

Dým z ArcelorMittalu v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Na počátku roku přijala výzvu zaměstnavatele i asistentka ředitele Regina Cabáková. Chtěla si dát nekouření ke svým dubnovým narozeninám. V pracovní době si dříve zapálila asi tři cigarety denně. Odvykací kúra na ni úplně nezabrala. Kouří dál, i když velmi málo. „Když jdu někam večer s kamarády, tak si zapálím. Přes týden v práci už absolutně nekouřím,“ uvedla Cabáková.

Úspěšnost odvykací kúry prověří vyšetření

Odvykací kúra stojí kolem deseti tisíc korun. Vedení huti na ni přispívá zaměstnancům více než dvě třetiny. Zbytek si zaplatí zaměstnanec, ale pokud se prokáže, že skutečně nekouří, dostane zpět i tyto peníze. „Zaměstnanec půjde asi po roce k lékaři na spirometrické nebo jiné vyšetření, které potvrdí, jestli jde o kuřáka, nebo ne,“ vysvětlila Barbora Černá Dvořáková.

Podle primářky plicního oddělení Vítkovické nemocnice Terezie Janáskové není postup firmy proti kuřákům nějak přehnaný. „V mnoha západních zemích jsou takto striktní opatření proti kuřákům zcela běžná, takže není to žádná novinka. Rozhodně to vítám i v našich podmínkách,“ řekla lékařka.

Generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Tapas Rádžerkar
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Pokud skutečně bude kouření na pracovišti důvodem k výpovědi, hutníci a další zaměstnanci ArcelorMittalu, kteří to bez cigarety během pracovní doby nevydrží, by si měli hledat nové místo. Kouřit tam mohou posledních 28 dnů.

Česká televize oslovila řadu velkých firem a zjišťovala jejich postoj ke kouření. Ze zjišťování vyplynulo, že ArcelorMittal Ostrava bude od 1. září asi nejpřísnější.

  • Unipetrol: Kouřit se nesmí kvůli bezpečnosti v provozech, ale také v centrále a v jednotlivých kancelářích. Kuřáci chodí mimo objekty společnosti.
  • Olma: Kvůli práci s potravinami platí plošný zákaz kouření ve výrobním areálu.
  • ČSA: Zaměstnanci mohou kouřit na vyznačených místech uvnitř budov. Kdyby si někdo zapálil kdekoliv jinde, kvůli porušení bezpečnosti okamžitě přijde o práci.
  • Metrostav: V centrále je už dlouho plošně zakázáno kouřit. Na staveništích je to ale povoleno.
  • Kaufland: Pracoviště jsou plošně nekuřácká z důvodu hygieny, bezpečnosti a s ohledem na nekuřáky. Ti mají oddělené prostory.

Kuřáci z ostravské huti si nezapálí jen na pracovišti, od příštího roku zřejmě také ani v jedné restauraci. Vláda v červnu schválila návrh zákona, podle kterého by měl platit úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech nebo tanečních zábavách.

Události: Přísný zákaz kouření v celé ostravské huti (zdroj: ČT24)