Kostel sv. Kateřiny u Štramberku je vzácná konzerva a Památka roku

Štramberk - Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásilo Památkou roku 2013 obnovu vzácně dochovaného napůl zděného a dřevěného kostela svaté Kateřiny ve Štramberku ze 14. století. Je to jedna z nejstarších církevních staveb v Moravskoslezském kraji. Jejímu zachovalému gotickému rázu prospělo paradoxně to, že od roku 1935 byla zavřená a pomalu chátrala. Díky tomu byla totiž ušetřena necitlivých rekonstrukcí, které byly v socialistické éře běžné.

„Tím, že ten kostel nebyl moc využívaný, nedocházelo k postupným přestavbám. Takže je to taková zajímavá konzerva,“ říká projektový manažer Biskupství ostravsko-opavského Miroslav Přikryl.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Kostel byl postavený ve 14. století ve středověké obci Tamovice, která v 16. století po velkých povodních zanikla. Jednoduchá stavba s pravoúhlým prestbytářem a strmou sedlovou střechou pokrytou šindelem je v zeleni u hlavní silnice mezi Štramberkem a obci Rybí. Existují domněnky, že stojí na románských základech. Církev kostel využívala do roku 1935, od té doby až do nedávna jen pomalu chátral. Roku 2011 tam archeologové provedli průzkum, při kterém našli mimo jiné deset kosterních ostatků ze středověku. Pohřebiště bylo pod kostelem, objevili ho při opravách podlahy. Následnou rekonstrukci kryla z více než devadesáti procent Evropská unie.

Socha světice se našla v příkopě

„Veškerý inventář byl rozkradený, nic původního se nenašlo. Výjimkou je socha svaté Kateřiny, která se našla v příkopě,“ říká správce kostel Michal Dostál.

Komise, která rozhodla, že právě tento kostel je Památkou roku 2013, ocenila jako příkladné využití památky po její obnově v roce 2012. Slouží církvi, zároveň je přístupná turistům. „Otevřeno máme v sobotu a v neděli, jinak po telefonické domluvě,“ potvrdil správce. Poblíž kostela jsou další zajímavosti - zbytek staré křížové cesty, kaple a pozůstatky tamovického mlýna. A ani ne dva kilometry odtamtud je výjimečně dochovaná starobylá lašská obec Štramberk, kde je kromě gotické Trúby také pravěká jeskyně Šipka.

Kostel sv. Kateřiny u Štramberku
Zdroj: ČT24/ČTO