Ostravští sociální demokraté svým kolegům: Odstupte do 24 hodin

Ostrava – Klub zastupitelů za ČSSD vyzval své zástupce v městské radě – náměstkyni primátora Simonu Piperkovou a starostu obvodu Poruba Lumíra Palyzu, aby do čtyřiadvaceti hodin odstoupili z funkcí. Důvodem jsou jejich nezvykle četné kontakty s lobbistou Martinem Dědicem, které odhalily policejní odposlechy. Protikorupční policie Dědice podezřívá, že díky známostem s vlivnými ostravskými politiky ovlivňoval městské zakázky a od zvýhodněných firem dostal asi třicet milionů korun na úplatcích, které kryl poradenskou činností.

Primátor Petr Kajnar, kterého ostravští sociální demokraté na začátku roku vyloučili ze strany, dnes otevřel jednání zastupitelstva citací z usnesení o zahájení trestního stíhání Dědice a dalších sedmi lidí. Více než třicetistránkový dokument, ze kterého Kajnar předčítal, obsahuje i informace o vztazích obviněného s ostravskými politiky. Zastupitelům nabídl kopii rozsáhlého obvinění.

Klub ČSSD reagoval žádostí o přestávku na poradu, která trvala za zavřenými dveřmi hodinu a půl. Návrh na odvolání Piperkové a Palyzy nakonec sociální demokraté nepodali, oba politiky ale vyzvali, aby sami rezignovali. Palyza to rovnou odmítl. „Nemám žádný důvod odstupovat. Jestli bych to měl udělat na základě telefonických hovorů, tak to jsme někde jinde,“ prohlásil. Náměstkyně pro kulturu a zdravotnictví uvedla, že se vyjádří do čtyřiadvaceti hodin, které jí kolegové poskytli.

Radní dostali šanci odejít sami

Zastupitel za ČSSD Pavel Planka tvrdil, že klub nenavrhl odvolání obou radních jen proto, aby jim dal příležitost k dobrovolnému odchodu. „Obvinění dalších lidí v případu pana Dědice už visí ve vzduchu,“ podotkl zastupitel.

Podle policejních odposlechů měla náměstkyně s nyní vazebně stíhaným Dědicem za necelý rok patnáct set telefonních kontaktů. Podle neoficiálních informací mu poskytovala i materiály, které se týkaly řízení města. Piperková opakovaně odmítla, že by její vztahy s lobbistou byly nadstandardní. „Komunikovala jsem s ním z pozice své funkce podobně jako s mnoha dalšími lidmi,“ tvrdí Piperková. Na výzvu straníků odpoví ve čtvrtek dopoledne.

Piperková má pod sebou i městskou nemocnici, jejíhož ředitele Tomáše Nykla kvůli kontaktům s Dědicem radní už minulý týden odvolali. Podle policejního obvinění Dědic ovlivnil také zakázky nemocnice na stavební práce nebo nákup zdravotnického materiálu. Sesazený Nykel to odmítá a časté kontakty s Dědicem vysvětluje jeho neodbytností. „Snažil se kdekomu vetřít do přízně,“ řekl Nykel.

Ředitel dopravního podniku zůstává ve funkci

Zastupitelé dnes na doporučení radních hlasovali o odvolání dalšího ředitele významné městské organizace – Dopravního podniku Ostrava, do jehož rozhodování Dědic údajně také úspěšně zasahoval. Ředitel Roman Kadlučka se hájil především tím, že v době zadávání policií prověřované zakázky na nákup tramvají ještě nebyl ve funkci. Časté kontakty s lobbistou vysvětloval jeho neobyčejnou iniciativou. Návrh na Kadlučkovo odvolání díky postoji opozice neprošel, takže zůstává ředitelem. „Není to žádná výhra. Je vidět, že se tady řeší politické pře přes ředitele a jiné společnosti,“ uvedl Kadlučka.

Kajnara svou obhajobou nepřesvědčil: „Pan ředitel Kadlučka byl dříve členem dozorčí rady stíhané firmy Pragoimex, která platila Dědicovi za zakázky doprvního podniku,“ tvrdil Kajnar, který zakládá nové politické hnutí Ostravské fórum a chce opět kandidovat na primátora.