Tragická nehoda v Klimkovicích zřejmě urychlí zákaz vjezdu kamionů

Klimkovice – Tragická dopravní nehoda v Klimkovicích u Ostravy, při které v úterý zemřeli dva lidé, zřejmě uspíší zavést opatření proti vjezdu kamionů. Obyvatelé lázeňského města po tom dosud marně volali. Podle dosavadních informací nehodu zavinil řidič kamionu, který zřejmě kvůli vyšší rychlosti včas nezareagoval na to, že auto před ním přibrzdilo. Další kamion, který jel před ním, totiž odbočoval. Následoval silný náraz, který osobní auto zcela zdeformoval. Řidič osobního auta i jeho spolujezdec byli na místě mrtví.

Kamion, který do auta narazil, řídil jednačtyřicetiletý cizinec. „Jel pravděpodobně rychleji, než je v místě povoleno. Také se zřejmě nevěnoval řízení,“ uvedla k příčině nehody mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Kamiony trápí Klimkovice od té doby, co se tam otevřela dálnice. Starosta tvrdí, že řidiči kamionů projíždějí obcí mimo jiné proto, že jezdí přetížení, což by mohla váha na dálnici odhalit. Dalším důvodem je zřejmě snaha ušetřit mýto nebo si zkrátit cestu. Na křižovatce, kde teď zemřeli dva lidé, se už stalo více nehod.

Vrak auta po nárazu kamionu
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Obyvatelům městečka kamiony i další vozy, které nevyužívají dálniční obchvat, velice vadí. Enormní doprava je jedna z věcí, jež výrazně zhoršují kvalitu života v Klimkovicích, přestože stát kvůli ochraně lázeňského města vybudoval nákladný dálniční tunel. Lidé sepsali pro zavedení zákazu vjezdu kamionů petici, vedení města jim v tom nedokázalo pomoci. „Dopravní odbor ostravského magistrátu stále opakoval právní názor, že z této silnice 2. třídy nelze kamiony na zpoplatněnou dálnici vymístit,“ uvedl starosta Klimkovic Zdeněk Husťák. Podle člena tamní stavební komise Ivana Hlavatého ale mohlo město dělat více. „Vedení města postupovalo jen podle úřednického systému, mohlo však na zodpovědné osoby více tlačit,“ míní Hlavatý.

Magistrát, který se odvolával na ministerstvo dopravy, nyní naznačuje, že řešení pro Klimkovice je na dohled. „Poté, co jsme obdrželi dopis z ministerstva dopravy, které navrhuje určitá opatření, jsme do záležitosti aktivně vstoupili. Řešením tamní dopravy se bude od začátku srpna zabývat speciální pracovní skupina,“ informoval mluvčí ostravského magistrátu Michal Bayer. Nové opatření proti kamionům by mohlo v Klimkovicích začít platit do půl roku.

Tragická nehoda v Klimkovicích urychlí opatření proti kamionům (zdroj: ČT24)