Na turisty čeká v lesích skryté nebezpečí. V mokřadu se dá lehce uváznout, záchrana je komplikovaná

Události: Hasiči varují před uvíznutím v rašeliništi (zdroj: ČT24)

Rašeliniště a mokřady mohou představovat zvláště po přívalových deštích pro turisty nebezpečí. Místy jsou hluboká i přes deset metrů a vyprostit se z nich není jednoduché.

Podle průzkumu z 60. let je jen ve Slavkovském lese 1200 rašelinišť. Největší se nachází v okolí Krásna a hluboké je až 7 metrů

„Je důležité pohybovat se po bultech, tedy trsech, ostřice. Nešlapat do zvodnatělých míst,“ varuje člen lesní stráže Agentury ochrany přírody CHKO Slavkovský les Václav Procházka.

Doporučení dává Procházka i přes to, že v přírodních rezervacích je vstup na rašeliniště zakázán. V jejich okolí by se lidé měli pohybovat jen po naučných stezkách, aby se vyhnuli pokutám i nesnázím.

Deska, díky které hasiči vytáhnou uvázlého z rašeliniště
Zdroj: ČT24

Pokud přesto turisté uváznou, mají na jejich vyproštění hasiči speciální postup. Pomocí páteřní desky člověka nadlehčí a zasahujícího záchranáře spolu s turistou a deskou pak kolegové snadněji vytáhnou do bezpečí.

V rašeliništi čekali na pomoc hodiny

Poslední případ, kdy podchlazenou ženu vytahovali záchranáři z blat, se stal na Sokolovsku. Na západě Česka to nebylo poprvé.

Dívka se snažila při turistické hře najít schované keše. Zabloudila přitom v jednom z rašelinišť ve Slavkovském lese a uvázla v místě, kde je rašeliniště hluboké i víc než metr. Uvězněná byla desítky metrů od cesty. „Byla v rašelině uvězněná delší dobu, byla vyčerpaná a trošku podchlazená,“ říká mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

Záchrana dívky uvázlé v rašeliništi
Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Podobné problémy řešili záchranáři přibližně před pěti lety na Božím Daru. Zabloudili tam turisté z Prahy a do jejich hledání zapojili záchranáři i dva vrtulníky. Ve velkém močálu na sebe uvázlí turisté upozornili tak, že roztáhli deštník. „Tři hodiny byli po pás v rašelině a nemohli se hnout,“ vzpomíná místostarosta Božího Daru Martin Šlecha (nez.).