Nejdek prosadil vyhlášku proti hazardu

Karlovy Vary - Nejdek má novou vyhlášku proti hazardu, jejímž cílem je vytěsnit z centra herny, které provozují výherní hrací automaty. Zda jim však k něčemu bude, je ve hvězdách. Radní totiž mohou povolit či zakázat pouze klasické automaty, ty modernější elektronické schvaluje ministerstvo financí.

V Nejdku je patnáct heren a barů s hracími automaty. Za rok 2007 do nich hráči naházeli dvacet miliónů korun. To jsou dva a půl tisíce na jednoho obyvatele města. Podstatnou část z toho tvořily sociální dávky. Dalším důvodem k přijetí vyhlášky je rostoucí počet výtržností. Ve stejném roce totiž zasahovala městská policie u 50 případů, devětatřicetkrát to bylo u heren a barů. „Město Nejdek má příjem z této činnosti zhruba tři miliony korun za rok, ale z morálních důvodů jsme připraveni o tyto peníze přijít,“ říká starosta Vladimír Benda   

Milióny na poplatcích i povinných odvodech ze zisku heren byly ochotny oželet i další radnice. „Problém je v tom, že se nám začínají zase vracet videoloterijní terminály, které povoluje ministerstvo financí bez ohledu na naši vyhlášku,“ stěžuje si starosta Ostrova Jan Bureš. „Tato vyhláška nám přinesla dvoumilionovou díru v rozpočtu a pocit hlupáků,“ doplňuje ho starosta Aše Dalibor Blažek.

Peníze z modernějších hazardních strojů, které povolilo ministerstvo financí, jdou do jeho rozpočtu, ale pro města má být lépe. „Ministerstvo financí od 1. února 2007 nepovoluje videoloterijní terminály do lokalit, na něž se vztahují obecně závazné vyhlášky obcí,“ připomíná Radek Ležatka z tiskového odboru ministerstva financí.  

Mluvčí ale připouští problém. Ministerští úředníci totiž neevidují, která města mají vyhlášku k potlačení hazardu. Při posuzování žádosti o elektronické rulety, respektive hrací terminály, tak postačí čestné prohlášení žadatele, že v místě taková vyhláška přijata nebyla.