Sezona končí. Brněnskou přehradou brázdí poslední lodě

Ve středu končí 73. plavební sezona na Brněnské přehradě, cestující se ale budou moci svézt i ve čtvrtek při slavnostním uzamčení hladiny. Příští sezonu budou lodě Dopravního podniku města Brna obsluhovat o jednu bezbariérovou zastávku více. Na přehradu se vrátí i opravená loď Dallas pod původním jménem Moskva.

Plavební sezona na Brněnské přehradě je u konce. Po téměř šesti měsících se cestující svezou lodí z Bystrce do Veverské Bítýšky v rámci jízdního řádu naposledy 30. října. Poslední říjnový den ale vyrazí loď brněnského dopravního podniku na hladinu ještě jednou. Její kapitán sezonu slavnostně ukončí a zamkne hladinu.

V současnosti je na přehradě jedenáct zastávek a deset plavebních úseků mezi nimi. V listopadu začnou práce na nové bezbariérové zastávce Nová osada u pláže u Sokolského koupaliště. Po jejím zprovoznění zaniknou současné zastávky Osada a Sokolské koupaliště, které jsou poblíž a nejsou bezbariérové.

Brněnský dopravní podnik provozuje celkem šest lodí, do flotily se řadí i loď Dallas, která je technickou kulturní památkou a prochází opravou. Cena plavby za jeden úsek je 15 korun. Zpáteční lístek na Kozí horku stojí 27 korun, na Veveří 170 korun a do Veverské Bítýšky 240 korun. Plavební sezona na Brněnské přehradě v roce 2020 začne opět v dubnu.