Hotel Avion znovu prostupuje světlo. Konec oprav se blíží

Opravy funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna se chýlí ke konci. Dělníci teď dokončují práce na interiérech. Po nich zbývá jen doplnit nábytek, třeba ikonická křesla Barcelona známá z vily Tugendhat. Tříletá rekonstrukce budovu co nejvíc přiblížila původnímu návrhu architekta Bohuslava Fuchse, novinkou bude třeba prohlídková trasa nebo výstavní prostory. Podle majitele by se hotel mohl otevřít do konce letošního roku.

Co největší věrnost původnímu návrhu funkcionalistického architekta Fuchse byla pro majitele Avionu Stanislava Berouska cílem. V hotelu proto zůstala velká část původních prvků. Ať už jde o velká ocelová okna ve fasádě směrem do ulice, zábradlí na terase v posledním patře, prahy v místnostech nebo dřevěné výplně dveří.

Některé prvky ale byly poničené, a stavbaři je tak museli buď nahradit, či obnovit. „Například skleněné dlaždice v podhledu třetího patra byly překryté betonem. Nahradit jsme museli všechny skleněné dlaždice na podlahách, byly z velké části zničené,“ řekl stavbyvedoucí Petr Strouhal.

Komplikovaná byla hlavně obnova magnezitových podlah, kterých v hotelu při opravách položili asi 1400 čtverečních metrů. „Tu technologii u nás prakticky nikdo nedělá, jezdili jsme se učit do Rakouska a museli trochu experimentovat,“ podotkl Strouhal.

Úplnou novinkou jsou dřevěná okna na schodišti hotelové části, která sice Fuchs do prostoru navrhnul, ale investor je kvůli jejich nákladnosti nepoužil.

Návrat k Fuchsovi nebyl první volbou

Podle původních plánů ale mohl hotel po rekonstrukci získat zcela jinou podobu. Majitel chtěl dům přestavět podle návrhu architektky Evy Jiřičné, z něj ale nakonec využil jen minimum. „Ten projekt počítal s náklady přes 100 milionů korun, to bychom nezvládli. Šli jsme tedy do původních plánů a návrhů Bohuslava Fuchse a snažili jsme se interiér co nejvíc přiblížit původnímu záměru,“ uvedl Berousek.

Práci architekta s extrémně úzkým prostorem a se světlem budou nejspíš moci obdivovat i lidé, kteří se v hotelu Avion po jeho otevření neubytují. Berousek plánuje, že v hotelu otevře prohlídkovou trasu přes dvě podlaží se stálou expozicí a prostorem pro další krátkodobé výstavy.

Kromě prohlídkové trasy s pokladnou, expozicí a možná malou kavárnou bude v přízemí hotelu brasserie a recepce, od čtvrtého poschodí pak 37 hotelových pokojů. Většina z nich má vlastní příslušenství, pouze pět pokojů má sice koupelnu vlastní, ale přístupnou přes chodbu. „V porovnání s původním hotelem jsme o necelých 20 procent zvýšili počet lůžek na 74. Hotel i gastroprovoz budeme provozovat sami,“ uvedl Berousek.

Rád by hotel do konce roku otevřel, pokud se ale objeví nějaké komplikace, tak se datum ještě může změnit. Kolik zatím rekonstrukce, která probíhá od roku 2016, stála, majitel přesně spočítané nemá. Odhaduje to na desítky milionů korun, ale předpokládá, že na 100 milionů náklady nevystoupají.

Hotel Avion podle plánů brněnského architekta Bohuslava Fuchse stojí od roku 1928. Raritní je stísněnou parcelou širokou kolem osmi metrů. Hotel byl postaven na místě zbořeného klasicistního domu s malým vnitřním nádvořím. Fuchs musel pracovat úsporně při řešení dispozice a prostoru. Budova je od roku 2010 památkově chráněna, ve stejný rok se ale hotel pro veřejnost uzavřel.