Fotbalová pohádka. Městské divadlo Brno uvede Klapzubovu jedenáctku

Slavnou fotbalovou povídku Klapzubova jedenáctka z pera Eduarda Basse přeneslo na jeviště Městské divadlo Brno. Sport spojilo se swingovou hudbou, a vezme tak publikum zpět do 20. let minulého století, kdy povídka vznikla.

Tradičně hravým způsobem přistoupilo k divadelní adaptaci Klapzubovy jedenáctky už osvědčené autorské trio Městského divadla Brno složené ze Stanislava Slováka, Jana Šotkovského a Petra Štěpána. Z fotbalové pohádky vytvořili hudební komedii pro nejširší publikum.

„Myslím si, že se nám povedlo dát trošku do popředí maminku, která je u Basse upozaděná. Akcentovali jsme fair play, na kterém je postavená celá novela. Soudržnost těch kluků,“ popsal režisér inscenace Stanislav Slovák.

„Táhnout za jeden provaz, kopat za jeden dres, držet pohromadě, přikrýt toho slabšího, pomoct ostatním,“ dodal spoluautor scénáře Petr Štěpán. Protentokrát se autoři spojili s jazzmanem Jiřím Levíčkem, který inscenaci opatřil hudbou.

Dixieland se překvapivě podobá české dechovce

„My jsme říkali swing, a on říkal spíš dixieland než swing. To už je věc třicátých let, a hlavně nám ukázal, že když dixieland přestane synkopovat, tak má vlastně blízko k české hospodské dechovce. On si vtipně hraje s přechody mezi jazzem velkého světa a českou hospodou,“ přiblížil další z autorského tria, spoluautor scénáře Jan Šotkovský.

Mančaft Klapzubů v inscenaci stejně jako ten z povídky ale nezůstane jen na domácím hřišti v Dolních Bukvičkách. Diváci se spolu s ním podívají do Španělska, Británie, Austrálie i na ostrov lidojedů.