Žít naplno, tady a teď. Městské divadlo Brno nabídne rockovou operu Rent

Rocková opera Rent v Městském divadle Brno (zdroj: ČT24)

Soubor Městského divadla Brno nastudoval rockovou operu Rent. Muzikál, který patří mezi desítku nejhranějších na světě, způsobil převrat v dějinách hudebního divadla, nejen hudbou samotnou, ale hlavně tématy, která na jeviště přinesl. Nebojí se otevřeně mluvit o AIDS, homosexualitě nebo transsexualitě.

Americký muzikál přináší na brněnskou scénu dojímavý, ale také syrový, příběh, který volně převypráví Pucciniho operu Bohéma. Její děj přesadili autoři do alternativní čtvrti neworského Manhattanu, kde žijí začínající umělci spolu s lidmi stojícími většinou ne vlastní vinou na okraji společnosti. V polovině 90. let, kdy měl muzikál premiéru, oslovil nebývalé množství diváků.

Mladou generaci oslovila hudba i téma

„Rent používá rockově nebo poprockově laděnou hudbu, což bylo důsledkem, že oslovil generaci, o které vlastně opera je. A pak to bylo samozřejmě i téma současné mladé generace v New Yorku, drogová závislost, homosexualita, transsexualita, chudoba,“ popsal dramaturg Miroslav Ondra.

A témat je ještě mnohem víc. „Například způsob, jakým naložím se svým životem v rozhodujícím věku, kdy se ze studentů stávají zaměstnanci, jestli chci být svobodný, nebo se podřídit něčemu,“ vysvětlil režisér muzikálu Stanislav Moša.

Autor se premiéry nedožil

Muzikál je ale také o porozumění a toleranci, lásce a smrti. To, že mají někteří z hlavních hrdinů AIDS, slouží k tomu, aby si lidé uvědomili, že je důležité žít každý den naplno, tady a teď. Podtrhuje to i osud samotného autora muzikálu Jonathana Larsona, který zemřel krátce před premiérou v šestatřiceti letech, a nikdy se tak nedočkal úspěchů, kterých muzikál dosáhl. Mimo jiných čtyř cen Tony a za námět dokonce i Pulitzerovu cenu.