Vyřezat z rámu a spálit. Bývalý kastelán valtického zámku dostal podmínku za zničení desítek obrazů

Bývalý valtický kastelán podle soudu zničil desítky obrazů (zdroj: ČT24)

Okresní soud v Břeclavi v úterý uložil bývalému kastelánovi valtického zámku Michalu Tlustákovi podmíněný trest 30 měsíců odložený na tři a půl roku za poškození cizí věci. Podle soudu nechal zničit nejméně 45 obrazů soudobých výtvarníků, škodu soud vyčíslil na zhruba 3,5 milionu korun. Tlusták k soudu nepřišel, ale dříve svou vinu popřel. Podle obžaloby nechal zničit 58 obrazů za 4,6 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro možnost odvolání.

Podle soudkyně Heleny Slunské není pochyb o tom, že obžalovaný vydal ústní pokyn k likvidaci uměleckých děl, přičemž věděl, že byla vytvořena na sympoziu. Pokyn uložil i s vědomím, že obrazy nejsou v jeho vlastnictví, ani ve vlastnictví Národního památkového ústavu.

Obrazy umělci vytvářeli od roku 1992 na výtvarném sympoziu Velký formát. Jde o díla 39 výtvarníků ze šesti zemí. Mezi ně patřili také neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, slovenský výtvarník Vladimír Popovič nebo čeští výtvarníci Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček.

„V prostorách jsme objevili blok rámů, které jsme viděli z boku, tak jsme zajásali, že jsme ty obrazy konečně objevili. Ale zjistili jsme, že to jsou jen rámy a z nich jsou surově vyřezaná plátna. Ale i z těch zbytků bylo poznat, co tam původně bylo. A že to někdo někomu neprodal, ale že to bylo zdevastováno,“ popsal již dříve u soudu Vladimír Franz.

Obrazy prý bránily rekonstrukci

Podle žalobce Jiřího Zemka nechal Tlusták obrazy zničit pravděpodobně v roce 2011. Žalobce dříve uvedl, že se na zámku tehdy rekonstruovaly prostory, ve kterých později vznikla kavárna, a právě v nich byly zničené obrazy uloženy.

Tlusták prostory potřeboval vyklidit. „Je zřejmé, že skutek tak, jak je žalován, spáchal. Usvědčují ho svědci, především jeho bývalí podřízení, kterým řekl: ‚Vyřežte to, plátna spalte, rámy vhoďte do kontejneru‘,“ uvedl už dříve Zemek ve své závěrečné řeči.

Obžalovaný Tlusták si rozsudek vyslechnout nepřišel, už dříve ale u soudu vinu popřel. Likvidaci žádných historických nebo současných uměleckých děl nenařídil, prohlásil. V přípravném řízení vinu přiznal. Podle žalobce to bylo poprvé a naposledy, kdy se k věci postavil čelem. 

Státní zástupce je s úterním rozsudkem spokojený. „Musím si ale přečíst písemné vyhotovení, byl to složitý rozsudek, složité odůvodnění,“ uvedl Zemek.

Podle žalobce bylo zničených obrazů celkem 58, soudkyně jich ale část z výrokové části vypustila. Šlo o některé obrazy z let 1992 až 1996, podle soudkyně nebylo prokázáno, že se na zámku právě v tu dobu nacházely. Právě kvůli vypuštění části obrazů se chce odvolat obhajoba, případ by pak řešil Krajský soud v Brně.

Obhájce Tomáš Cimbota označil za poněkud zvláštní, že je podle soudu díla ze starších ročníků třeba vypustit z výrokové části, protože nebyla dohledána ani inventarizována, a že u pozdějších ročníků zavinění kastelána dovozuje. Obhájce také připomněl, že obžalovaný díla nikdy nepřevzal.

Soud se zabýval i vlastnickými právy k obrazům

Sympozium organizovalo Sdružení výtvarných umělců a teoretiků jihovýchodní Moravy, umělci za poskytnutí ubytování, stravy a barev měli na zámku vždy jedno z namalovaných děl zanechat s tím, že bude uskladněno a dále vystavováno.

Někteří z nich požadovali náhradu škody, podle nich na sdružení nepřešla vlastnická práva. Jiní zase měli za to, že vlastníkem se stalo sdružení a náhradu škody nepožadovali. Autory, kteří se připojili k řízení kvůli náhradě škody, ale soudkyně odkázala na řízení ve věcech občanskoprávních. 

Bývalý kastelán dostal souhrnný trest, soudkyně do něj zahrnula i dřívější Tlustákův trest v podobě trestního příkazu za ohrožení pod vlivem návykové látky. K podmíněnému trestu přidala i zákaz řízení vozidel na dva roky.