Další tři Gentlemani silnic. Ocenění získali zachránci řidiče s infarktem

Tři ocenění zachránili život řidiči (zdroj: ČT24)

Ocenění Gentleman silnic získali tři lidé, kteří pomáhali u jarní brněnské nehody a asistovali při resuscitaci; jedním z nich byl i profesionální hasič ze stanice v Brně-Líšni Martin Raus. Cenu dostávají lidé, kteří přispějí k záchraně života při važných dopravních nehodách. Smyslem projektu je motivovat řidiče, aby k sobě nebyli lhostejní a navzájem si pomáhali.

Nehoda dvou aut letos v březnu. Ještě před příjezdem záchranářů a hasičů na místě neštěstí pomáhali přítomní lidé, kteří se snažili resuscitovat jednoho z řidičů. Mezi nimi byl i hasič Martin Raus, který jel ve svém volnu náhodou kolem.

 „Doběhl jsem na to místo se zdravotnickým vybavením s automatickým externím defibrilátorem. Pán dostal dva výboje, při příjezdu záchranné služby sám dýchal,“ řekl oceněný hasič Martin Raus.

Pro něho práce, pro jiné hrdinský čin. Na facebookové stránce Události Brno sklidil desítky pochval i poděkování. „Ten zachráněný řidič byl můj táta. Bohužel došlo k tomu, že dostal za volantem těžký infarkt. Už včera jsem Martinu Rausovi děkoval, že mně zachránil tátu. Snad se z toho dostane. Ještě jednou veliké díky,“ napsal Martin Cepek. 

České televizi také napsal, že se jeho otci vede v současné době dobře. Za svůj čin dnes získal Martin Raus spolu s Tomášem Procházkou a Klárou Zaplatilovou, kteří u této nehody také pomáhali, certifikát Gentleman silnic. Poslední zmiňovaná si ho nevyzvedla kvůli tomu, že byla mimo město. Profesně je zdravotní sestra a ve zdravotnictví pracuje i třetí oceněný.

 „Mám pravidelné školení v první pomoci, jakožto zaměstnanec ve zdravotnictví. Pracuji v nemocnici, tam jsme periodicky školení,“ vysvětlil oceněný radiologický fyzik Tomáš Procházka.

„Cílem oceňování je ukázat veřejnosti ty příběhy a motivovat je a inspirovat k tomu, aby pomohli. Několikrát jsme se setkali s tím, že ocenění říkají, že nebyli první, kdo kolem nehody projel. Byli první, kdo zastavili a pomohli,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Od roku 2004 má titul Gentleman silnic 151 lidí. V Jihomoravském kraji je jich oceněných 15, na Zlínsku nebylo k neštěstím druhých lhostejných šest zachránců.