Dinopark mizí z návsi Chvalovic. Pravěcí ještěři se stěhují do brněnské zoo

Dinosauři se stěhují z Chvalovic do brněnské zoo (zdroj: ČT24)

Prehistorický park na návsi Chvalovic na Znojemsku končí. Obec stavbu koupila od soukromého majitele za devět milionů korun s cílem se prehistorických tvorů zbavit. Desítky maket dinosaurů se tak nyní přestěhovaly do brněnské zoologické zahrady, která s nimi má další plány.

Korby nákladních aut dnes z Chvalovic převážely neobvyklý náklad. S pomocí jeřábu a lan na ně pracovníci naložili čtyři makety pravěkých ještěrů, některé vážily i 150 kilogramů. Z bývalé budovy Dinoparku tak zmizely poslední modely dinosaurů.

Ročně do obce se zhruba 650 obyvateli přilákal Dinopark další stovky návštěvníků, hlavně školní zájezdy. Loni se ale vedení obce rozhodlo, že více než třicet let staré haly, ve kterých modely dinosaurů stály, odkoupí.

Jednopatrové budovy s výraznými barvami a vyobrazením prehistorických tvorů stojí na náměstí vedle kostela svaté Barbory. Do prostranství se podle zastupitelstva i místních nehodí. „Je to za kostelem a je to taková dezolátní stavba. Chtěli bychom to odstranit. Nám to tady hyzdí střed návsi, kterou bychom určitě chtěli zvelebit,“ řekl místostarosta Chvalovic Robert Vaněk (nez.).

První možnost koupě měli už před rokem a půl, kdy šel celý park včetně modelů za 11 milionů korun do veřejné dražby. Zájemci o něj ale chyběli, nakonec tak budovy odkoupila obec a náklaďáky ve středu odvezly poslední dinosaury do Brna.

  • Prehistorický park otevřel v roce 2011
  • Památkáři zřízení Dinoparku vedle kostelu svaté Markéty z 16. století nedoporučili
  • Na ploše více než 1400 metrů čtverečních bylo k vidění 90 modelů pravěkých zvířat
  • V roce 2017 park zakoupila obec za 9 milionů korun, aby jej zrušila a kultivovala tak náves
  • Kromě parku schválilo zastupitelstvo i koupi Alt hotelu, obávalo se, že by na místě mohl vzniknout nevěstinec
  • Prostranství dostane novou podobu podle architekta Kamila Švaříčka

Zájem o ně má zoologická zahrada, vytvoří z nich vzdělávací expozici. „Bude to v oblasti, která je na to už připravená. Byla tady zvířata, která zlikvidovala veškeré stromy, takže nemusíme nic dělat, jenom upravíme spodek. Chceme tomu dát podtext, jak se vyvíjely jednotlivé druhy na planetě,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Než bude výuková expozice Výlet do pravěku hotová, zůstanou modely zvířat v nově postavených skladech. Kvůli svým prehistorickým předchůdcům se budou muset do začátku příští návštěvnické sezony o kousek přestěhovat jaci i bizoni. V té době by už ve Chvalovicích mělo být jasno, kdy půjdou nevzhledné budovy k zemi.