Divocí koně vyběhli na pastviny. Pomůžou s odstraněním keřů a náletů v Národním parku Podyjí

Divocí koně vyběhli na pastviny v Národním parku Podyjí (zdroj: ČT24)

Na pastviny v Národním parku Podyjí vyběhli divocí koně. Šest zvířat pochází z anglického Exmooru. Pást se budou na vřesovištích a stepích, a zabrání tak zarůstání vzácných lokalit keři. Dalších pět koní vypustí ochránci přírody do krajiny za pár dnů.

Po měsíci v aklimatizaci se mohou divocí koně proběhnout po pastvině v Podyjí. Ve čtvrtek dopoledne tam první stádo slavnostně vypustili zástupci parku, kraje, ministerstva životního prostředí a společnosti Česká krajina, která koně z Exmooru přivezla. Zvířata budou spásat vzácná vřesoviště a stepi, které by jinak zarostly keři.

Z Anglie do Česka koně přijeli ve speciálním transportním autobusu v první půlce května. Čtyřtýdenní aklimatizaci strávili v ohradě pod dohledem ošetřovatelů. Nyní se jim rajon výrazně rozšířil o pastviny poblíž turistických tras v Mašovicích. Na lidi jsou koně zvyklí a utíkat před nimi nebudou. Stále jde ale o divoká, neochočená zvířata. Návštěvníci by na ně neměli sahat a hlavně je nikdy ničím nekrmit.

„Pokud se přikrmí něčím, jako je suché pečivo a podobně, může je to ohrozit na zdraví, nebo dokonce i na životě,“ varoval ředitel České krajiny Dalibor Dostál. Koně ostatně do parku dorazili hlavně kvůli potravě, spasou vysokou trávu i náletové keře. Třeba u Mašovic byla dřív vojenská střelnice a to, co mají dnes na starosti koně, dřív dělali vojáci.

Koně budou udržovat téměř sedmdesát hektarů. „Potřebujeme proces zarůstání zastavit a obnovit plochu, která je otevřená,“ řekl ředitel Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl. Podle něj by pasoucí se koně mohli pomoci třeba několika druhům orchidejovitých rostlin.

Podyjí po vzoru Milovic

V lokalitě u Havraníků jsou zase vzácná vřesoviště. Návrat velkých býložravců do přírody podporuje i ministerstvo životního prostředí. Podobné pastviny jako v Podyjí už fungují ve středočeských Milovicích. „Jde nepochybně o podporu, ochranu, renaturalizaci s ohledem na vzácné biotopy a na nich se vyskytující rostliny a živočichy,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

V aklimatizační ohradě zatím zůstává pět koní. Na pastviny vyběhnou za pár dnů. Podle ochránců přírody by se v národním parku koně měli i množit. „Koně budou pastvinu zabydlovat postupně během příštích několika let. Počítáme s tím, že se stáda přirozeně rozrostou. Počet koní tak v budoucnu bude odpovídat rozloze pastviny,“ sdělil Dostál. Pokud se to podaří, první hříbata by mohli mít příští rok na jaře.