Žloutenka na jižní Moravě po půl roce ustupuje, stav epidemie ale trvá

Intenzita žloutenky v Jihomoravském kraji po více než půl roce začíná slábnout, riziko nákazy ale trvá. Uvedla to vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Od začátku ledna hygienici evidují 16 nově nakažených. Za celý loňský rok bylo 448 potvrzených případů.

„Za poslední týden máme sedm nových případů, které jsou konkrétně ve městě Brně. Epidemie sice nadále trvá, ale její intenzita v posledních týdnech začíná slábnout,“ uvedla Ciupek. Upozornila však, že ani 16 letošních případů není málo a někdy podobné číslo nasbírali hygienici za celý kalendářní rok.

„Co se týče věkového rozložení, je to napříč všemi věkovými skupinami. Stejné je to z hlediska sociálního rozvrstvení, kde jsou zastoupeny všechny skupiny,“ dodala.

Hygienici upozornili na problém se žloutenkou loni v létě, kdy týdně přibývalo mezi 20 až 30 novými případy. Loňských 448 případů tvořilo polovinu všech nakažených žloutenkou v celé České republice. „Je to nejvíce od roku 1990,“ doplnila hygienička.

V okolí všech nemocných provedli hygienici protiepidemická opatření. Dotkla se více než 2200 lidí. Díky tomu se podařilo zabránit šíření nákazy do škol nebo kolektivů, kde se objevili vždy jen nemocní jedinci.

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová už dříve připomněla, že v minulosti bylo lidí se žloutenkou podstatně více než v současnosti. Například v roce 1979 mělo nemoc po celé zemi 32 tisíc lidí.

  • Žloutenka (latinsky icterus) je patologický stav, který se klinicky projevuje zežloutnutím kůže, očního bělma, sliznic i ostatních tkání. To je způsobeno zvýšenou koncentrací žlutého žlučového barviva bilirubinu v krevní plazmě.
  • Nesprávně se termín žloutenka používá jako označení pro virové záněty jater, hepatitidy, u nichž je hlavním symptomem. Vyskytuje se však i u dalších nemocí, například u významného podílu případů žluté zimnice, kteréžto nemoci dal jméno.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy, především když lidé konzumují potraviny neumytýma rukama. Proto je podle hygieniků nutné umývat si je teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Více lidí by také nemělo jíst jednu svačinu, pít ze stejné láhve nebo kouřit jednu cigaretu a utírat se do stejného ručníku. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.