OP Prostějov je v konkurzu

Brno - Konkurz vyhlásil dnes ráno soudce Krajského soudu v Brně Jan Kozák.  „Dnešního dne došlo k prohlášení konkurzu na majetek Oděvního podniku Prostějov. Teď se bude analyzovat situace pokud jde o prodejnost majetku a správce se bude snažit udržet chod podniku,“ řekl Kozák České televizi. Vyhlášení konkurzu se očekávalo. Na poslední schůzi věřitelů před týdnem totiž nepřišel nikdo s návrhem reorganizačního plánu. Původní naděje, že se zadlužený gigant podaří zachránit reorganizací, tak zkrachoval.

Řídit podnik bude dosavadní insolvenční správce Jaroslav Svoboda, nově za pomoci speciálního správce, který má mít na starosti prodej majetku. Insolvenční správce teď přebírá veškeré pravomoce managementu. Podle soudce Kozáka ovšem konkurz nemusí nutně zastavit výrobu. Cílem je zachovat výrobu, a tím zároveň uspokojit věřitele. „Prohlášení konkurzu neznamená konec chodu OP Prostějov. Naopak, jsou činěny kroky k tomu, aby provoz podniku byl pokud možno zachován,“ uvedl soudce Kozák.

Výpověď dnes dostalo celé vedení podniku, v čele s generálním ředitelem Jiřím Tuvorou.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Nejznámější český výrobce pánské a dámské konfekce Oděvní podnik Prostějov je v insolvenčním řízení od letošního ledna. O ochranu před věřiteli manažeři sami požádali soud. Podnik hospodařil v mnohamilionových ztrátách, vinou nahromaděných úvěrů se dluhy firmy vyšroubovaly až k půl druhé miliardě.

Největším věřitelem OP jsou banky v čele s Českou spořitelnou, která byla tzv. platebním agentem syndikovaných úvěrů. Česká spořitelna jako rozhodující věřitel také původně v březnu kývla na možnost hledat cestu z krize reorganizací. Krizoví manažeři dostali úkol sestavit ozdravný reorganizační plán, po měsíci ale tento plán vzdali, protože se jim nepodařilo sehnat peníze na další provoz právě od zainteresovaných bank.

Poslední jednání věřitelů 26. dubna zkomplikovaly také vzájemné dohady o to, kdo by měl mít v insolvenčním řízení jak velký vliv. Menší věřitelé napadali Českou spořitelnu, že prakticky nedala reorganizaci šanci. Do sporů zasáhl i soudce Jan Kozák, který insolvenční řízení vede. Ten totiž omezil České spořitelně s víc než miliardovou pohledávkou její hlasovací práva a zbavil ji tak rozhodujícího vlivu. Zároveň také odmítl potvrdit volbu věřitelského výboru.

OP měl v prvním čtvrtletí letošního roku provozní ztrátu 104 milionů korun. Vyrábí se sice dál, ale jen omezeně, kapacity jsou využity na 30 procent. Vedení firmy už rozhodlo o zavření nerentabilního odštěpného závodu v Jeseníku. Zavírat se budou také další dílny přímo v Prostějově a houfně se zavírají také desítky podnikových prodejen. V polovině minulého týdne management oznámil, že propustí dalších 600 zaměstnanců. Ve firmě tak zůstává 900 lidí, z toho jsou skoro tři stovky ženy na mateřské dovolené. Propouštění dalších šesti set zaměstnanců se připravuje.

Podle informací České televize se s vyhlášením konkurzu čekalo do doby, než ředitel firmy dojedná poslední zakázky ve Velké Británii. Konkurz by totiž nebyl pro zákazníky dobrým signálem. Výroba zatím pokračuje, jak dlouho bude, ale nikdo odhadnout nedokáže.