Maršovský potůček bude opět čistý, díky rekultivaci místní skládky

Maršov - Namísto nevzhledné skládky komunálního odpadu vyroste v Maršově zelení zarostlá kaskáda. Zachrání tak od stále ničivějšího znečištění místní potok a půdu v okolí, do níž se ze skládky vylučovaly skodlivé látky a chemikálie. Ochrání tak nejen místní ekosystém, ale také řeku Svratku, do níž se potok vlévá.

„V minulosti měly skládky skoro všechny obce. Tato naše místní maršovská tady byla odhadem od roku 1965 do roku 1990. Vozilo se sem všechno. Když lidi potřebovali něco vyhodit, odvezli to na skládku,“ vysvětlil starosta Maršova Jindřich Chrasta (nez.).

Teď už na pozemku za obcí místo ošklivé hromady odpadu vznikají pravidelné kaskády. Maršovští získali od Evropské unie a státu skoro devět milionů na její rekultivaci. „Celková obnova místa, tak, aby zde byla normální krajina, bude stát skoro deset milionů korun. My z toho budeme muset zaplatit kolem jednoho milionu,“ uvedl starosta.

Starosta Jindřich Chrasta o rekultivaci skládky (zdroj: ČT24)

Škodlivé látky, které se ze skládky vylučovaly do půdy a znečišťovaly místní potok, zadrží fólie. Tu budou odborníci na kaskády pokládat v příštích dnech. Na ni pak přijde další metr zeminy. Tu chce vedení obce Maršov nechat zarůst stromy, keři a jinou zelení. Stromky se začnou sázet na podzim. Celkovou rekultivaci plánují totiž dokončit do konce tohoto roku.