Česká armáda získává novou útočnou pušku

Uherský Brod - Zbraně z Uherskobrodské zbrojovky se dostanou až do Afghánistánu. O nové vysoce moderní pušky CZ 805 Bren, na kterých vývojáři v dílnách České zbrojovky pracovali tři roky, totiž projevilo zájem ministerstvo obrany. Měli by s nimi bojovat hlavně vojáci nasazení v zahraničních misích.

Puška váží téměř tři a půl kila, dosahuje kadence 760 ran za minutu a její největší předností je podle technického ředitele zbrojovky, Radka Hauerlanda, její modularita: „Velice jednoduše můžete vyměnit hlaveň, závorník i zásobník pušky a změnit tak její ráži. Lze si také navolit režim střelby, z pušky můžete střílet jednotlivými ranami, dvourannou dávkou, nebo plnou dávkou a stejně dobře se z ní stříli jak pravákovi, tak i levákovi.“ Na pušce je umístěno hned několik montážních lišt, na které může střelec připojit další doplňky, jako je granátomet, bojový nůž, laserový zaměřovač, svítilna, či rukojeť s dvounožkou.

Zbraň tak mohou využít všechny složky armády, což z ní děla světový unikát. Také proto se o zbraň začala zajímat armáda: „Česká útočná puška CZ 805 je kompaktní zbraň s modernizačním potenciálem. Vzhledem k tomu, že ministerstvo obrany podporuje český průmysl a nabídka Uhersko-Brodské zbrojovky byla nejvýhodnější, rozhodli jsme se právě pro ni.“

Technický ředitel zbrojovky Radek Hauerland o nové útočné zbrani (zdroj: ČT24)

Zbrojovka by tak během následujících let měla armádě dodat 8000 kusů těchto zbraní za celkovou částku 1,1 miliardy korun. Jde tak o největší jednorázovou zakázku, jakou Uherskobrodská zbrojovka za dobu své existence získala. Pokud by podle Hauerlanda zbrojovka státní zakázku nevyhrála, musela by nejspíš omezit počet pracovní síly a řada zaměstnanců by tak přišla o práci. Česká zbrojovka v Uherském Brodě přitom zaměstnává na 1200 lidí, což je nejvíce v celém regionu.