Stará říčka Ponávka protékající Brnem by mohla získat novou tvář

Brno - Bývalý brněnský mlýnský náhon Stará Ponávka dostane novou tvář. Břehy potoka, který protéká městskými částmi Zábrdovice a Komárov, desítky let obklopují hlavně tovární komplexy. To by měl ale změnit projekt „Revitalizace Staré Ponávky“, který počítá s celkovou kultivací toku, podél něhož by navíc měly vyrůst stezky pro chodce a cyklisty.

 „Chceme, aby se okolí Staré Ponávky, které je zatím nevzhledné a na mnoha místech nepřístupné, stalo jakousi přírodní zónou uprostřed Brna, kde si budou lidé moci od hluku města alespoň na chvíli odpočinout,“ přiblížil plán na obnovu Hana Bernardová z odboru územního plánování města Brna.

Projekt počítá výhledově také s tím, že pěšiny a cyklostezky doplní ještě sportovní plochy, kavárny a kulturní centra. „Kromě toho vznikne v sousedství sídliště v Brně-Komárově vodní plocha, kterou budou moct v zimě využívat i bruslaři,“ dodává Bernardová. Právě úsek Ponávky protékající Komárovem by se měl celkové obnovy dočkat jako první.

Živý vstup Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Stará Ponávka vytéká ze Svitavy a vlévá se do Svratky, spojuje proto obě brněnské řeky. Úsek, který by měl projít celkovou obnovou, je dlouhý 3,7 kilometrů. Revitalizace tak rozsáhlého území proto podle zástupců města zabere několik let práce.

O oblast, přes kterou Ponávka protéká, se navíc dělí asi dvacítka majitelů a město proto nejdřív musí vyřešit vlastnické vztahy. Podle Bernardové je ale většina majitelů projektu revitalizace Staré Ponávky nakloněna. Jeho uskutečnění vyjde město na desítky, možná stovky milionů korun, už teď se ale počítá se spolufinancováním projektu z fondů Evropské Unie.