Rekonstrukce vily Tugendhat bude možná nákladnější

Brno - Miliony navíc bude zřejmě stát rekonstrukce vily Tugendhat. Náročnější a tedy i dražší postup si vyžádá například restaurování venkovní omítky funkcionalistické památky, která je zapsána na seznamu kulturního dědictví Unesco.

Barva z osmdesátých let skrývala skutečný stav omítky vily Tugendhat který odhalily teprve nedávné restaurátorské průzkumy. Až čtyři miliony navíc bude stát oproti plánům šetrnější a náročnější rekonstrukce omítek. Stěny bude třeba očistit mikronástroji a restaurátoři pak vyspraví hustou síť prasklin. „Musí se provést i speciální chemická úprava základu, to znamená, že bude vlastně chemickou reakcí obalen celý objekt,“ vysvětlila vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá.

Šetrnějším, ale nákladnějším způsobem bude možná opravována i terasa s narušenou statikou. Jiný postup doporučila v zájmu zachování autenticity mezinárodní komise expertů, náklady navíc by předběžně mohly být ve výši dalších pěti miliónů korun. „Chtějí, abychom terasu opravily neinvazivním způsobem, to znamená, aby došlo vlastně k jejímu nadzvednutí a vybudování nového podzákladí,“ doplnila Černá.

Iveta Černá, vedoucí vily Tugendhat, o opravě vily (zdroj: ČT24)

Zvýšené výdaje by mohla pokrýt rozpočtová rezerva. Pokud by nestačila, město by zřejmě žádalo o dotaci ze Světového památkového fondu, nebo by muselo sáhnout do vlastních zdrojů, což potvrzuje i náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský: „Vila je klenotem města Brna, je to turistický magnet, jediná památka Unesco, kterou tady máme, tak pokud tyto věci nastanou, tak samozřejmě budeme hledat všechny cesty, abychom našli peníze v rozpočtu.“ I když není vyloučeno, že během rekonstrukce bude nutné provést ještě další změny, stále platí datum ukončení oprav, které bylo stanoveno na leden roku 2012.