Stavební úřad nedal dodatečné povolení nelegální nástavbě v Ostopovicích u Brna. Ta musí pryč

Ostopovice - Nad nepovolenou stavbou přímo za plotem se podařilo vyhrát obyvatelům Ostopovic u Brna. Mezi rodinnými domky tady začal soukromý podnikatel budovat tři bytové domy. Sousedé ale zjistili, že na část bytů neměl majitel stavební povolení. Obrátili se proto na stavební úřad, ten majiteli neudělil dodatečné povolení a nařídil část poločerné stavby odstranit.

Majitel sporné stavby získal původně povolení na tři domy s celkem šesti byty. Loni na jaře se ale stavba začala podezřele rozrůstat, což místní vyburcovalo k pátrání. Brzy zjistili, že realitní agentura avizuje bytů dokonce 16.

„Viděl jsem to na billboardu v Bohunicích a byl jsem z toho tak v šoku, že jsem se málem vyboural,“ řekl Robert Mička, jehož pozemek sousedí přímo s bytovými domy.

Robert Mička požádal o odstranění černé stavby (zdroj: ČT24)

Sousedi jako nepřímí účastníci řízení sepsali petici a Robert Mička jako přímý účastník požádal o odstranění stavby. Na stížnosti sousedů zareagoval střelický stavební úřad poprvé letos v lednu a vyzval majitele k odstranění třetího patra, na které už neměl podnikatel povolení. Za černou stavbu mu hrozila pokuta do půl milionu korun. Podnikatel ale využil kličku, která je přímo v zákoně - požádal o dodatečné povolení stavby. Tu mu teď stavební úřad nepovolil.

„Hlavním důvodem bylo, že tou navrhovanou změnou dojde k narušení architektonického rázu okolní zástavby, v té jsou jen nízkopodlažní rodinné domky,“ vysvětlil Ivo Baar, vedoucí stavebního úřadu Střelice.

„Myslím, že je to důsledek naší tvrdé práce, že jsme to nevzdali a úřady urgovali,“ řekl jeden ze sousedů, který proti stavbě protestoval, Karel Neubauer.

Majitel bytových domů už část nástavby odstranil. Odmítl ale celou situaci komentovat s tím, že je schopný si podklady pro rozhovor připravit nejdříve v polovině příštího týdne.