Opravy poničené zámecké zdi přijdou na 15 milionů

Slavkov u Brna - Slavkovští radní už ví, na kolik přijde oprava zámecké zdi, poničené bleskovou záplavou na konci letošního května. Co radnice neví, je skutečnost, kde peníze vezme. Podle studie, kterou vypracoval statik, totiž opravy vyjdou na zhruba 15 milionů.

Na poslední květnový týden nevzpomíná Slavkov u Brna zrovna v dobrém. Přívalové deště město během pár minut úplně zaplavily. Asi nejvíce škody napáchala voda v zámeckém parku, kde podemlela a povalila část zdi a poničila příkop. Dnes už se konečně ví, jak a za kolik je bude potřeba opravit. Město má k dispozici studii od statika, kterou už schválil i Národní památkový ústav.

„Je poničených 80 metrů opěrné zdi a stržený svah v části příkopu. V obou případech se bude muset udělat nové statické zajištění, kde se musí využít ke stavbě původního materiálu, což je zase požadavek památkářů, takže to bude velmi nákladná záležitost,“ zhodnotil závěry statika Aleš Šilhánek, ředitel zámku Slavkov-Austerlitz.

Opravy zídky budou stát 15 milionů (zdroj: ČT24)

Dohromady si Slavkov bude muset připravit 15 milionů korun. Ty v rozpočtu samozřejmě nemá, s podobnou katastrofou nepočítal. O peníze proto bude muset zažádat. Chce oslovit kraj, ministerstvo kultury i ministerstvo pro místní rozvoj. Než se podaří peníze sehnat, nechává radnice celý prostor alespoň vyčistit. S tím zase vypomáhá úřad práce. „Dal sem na tři měsíce pracovníky, zaplatil všechny náklady z titulu mzdových prostředků a odvodů. Tito pracovníci odstraňují zbytky stavebního materiálu a všechno se připravuje na realizaci nové opěrné zídky,“ popsal jejich úkol místostarosta Slavkova u Brna Jiří Doležal (ODS).

Kdy ale dojde k samotné stavbě, to teď město nedokáže říct. Začne, až bude mít potřebné peníze. A to zřejmě nebude dřív než příští rok na jaře, v té době se totiž na ministerstvech dotace udělují. Do té doby zůstanou zeď i příkop sice uklizené, ale rozbité. Riziko nové, stejně ničivé záplavy místostarosta vylučuje: „Vykopali jsme příkop, který by měl vodu rychle odvést pryč. Podruhé by se to už stát nemělo.“