Stavba hobbymarketu v Brně-Ivanovicích dostala znovu zelenou

Brno - Výstavba kontroverzního hobbymarketu v Brně-Ivanovicích se opět rozjíždí. Odvolací soud totiž zrušil předběžné opatření, které už jednou zahájenou stavbu zastavilo v polovině srpna. Déle než měsíc tak developer nemohl na pozemku pracovat. Skupina místních, která proti Bauhausu soudně bojuje, teď spoléhá na další žaloby.

Stavební stroje se v Brně-Ivanovicích zastavily v polovině srpna z rozhodnutí pražského soudu. Nyní, po více než měsíci odvolacího řízení, se už jen čeká, než opadne voda a stroje se opět rozjedou. Podle odhadů servisní firmy Fuertes Development, která stavbu pro investora připravuje, stálo toto nucené přerušení stavby několik milionů korun. „Naše škody nejprve vyčíslíme a potom je budeme vyžadovat po lidech, kteří tady toto předběžné opatření iniciovali,“ nechal se slyšet zástupce firmy Zdeněk Přichystal.

Za pozastavením výstavby stojí skupina místních obyvatel. Ti se bojí hluku, prašnosti a dopravního kolapsu. U soudu si stěžují, že při zkráceném stavebním řízení nebral autorizovaný inspektor ohledy na jejich námitky. Vydané stavební povolení je tak podle nich protiprávní. Pražský městský soud vyhověl jejich žádosti. Jenže odvolací soud teď vzal odpůrcům hobbymarketu vítr z plachet a stavbu opět povolil - jednoduše proto, že odpůrci podali žalobu u nesprávného soudu. Ale definitivně tím Bauhaus vyhráno nemá.

Petra Štěrbáková-Täuberová, členka organizace Klidné Ivanovice (zdroj: ČT24)

„My máme žalobu i u správního soudu. Budeme znovu žádat o předběžné opatření a uvidíme, jak to dopadne. Věříme, že když nám bylo vyhověno u občanského soudu, tak i správní soud nám vyjde vstříc,“ poznamenala Petra Štěrbáková-Täuberová z občanského sdružení Klidné Ivanovice.

Ovlivní stavba komunální volby?

Rozřešení celé kauzy se tak opět posouvá. V Ivanovicích se mezitím rozjíždí debata, kolik obyvatel je vlastně proti výstavbě. V minulosti hovořily průzkumy o odporu u většiny obyvatel. Teď aktivně vystupuje proti jen několik desítek místních převážně z domů sousedících přes silnici. Investor, který si nechal udělat vlastní průzkum mezi obyvateli, ale tvrdí, že dvě třetiny obce už získal na svoji stranu. Rozložení sil se tak zřejmě promítne i do výsledků komunálních voleb. Výstavba hobbymarketu je totiž v Ivanovicích silným předvolebním tématem.

Stavba hobbymarketu v Brně-Ivanovicích pokračuje
Zdroj: ČT24