Zakázky spolustraníka starostky Brna- severu dosáhly 10 milionů

Brno - Milionové zakázky pro firmy Petera Flimmela, člena  sociální demokracie, přidělovali na městské části oficiálně jeho straničtí kolegové, místostarostové Karel Pospíšil a Zdeňka Tůmová. Sociální demokrat Peter Flimmel a jeho rodina opakovaně získávali zakázky malého rozsahu, poté co radnice přímo oslovovala konkrétní firmy. Začalo to minulý týden nahrávkou, na níž muž s elektronicky změněným hlasem dává místostarostce Zdeňce Tůmové do kabelky balík peněz se slovy, že ona ví, o co se jedná.

Česká televize poté začala pátrat mezi zakázkami, které vedení radnice zadávalo přímo firmám bez širšího výběrového řízení. Za třemi z nich v obchodním rejstříku objevila Petera Flimmela, který je na stejné kandidátce sociální demokracie jako Zdeňka Tůmová (ČSSD). On sám vystupoval za firmu Geo-ing, jeho manželka vyhrávala zakázky pod jménem Ing-Brno a matka jako společnost Constructiva. 
 
Zakázky strmě rostly

Vyjádření místostarosty Karla Pospíšila (ČSSD)

Veřejné zakázky malého rozsahu byly prováděny v souladu s příkazem tajemníka a v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Dále uvádím, že mimo jiné všechny firmy oslovené v roce 2010 se zakázkou nad 400 000 Kč byly kolektivně projednány vedením MČ Brno-sever a následně odsouhlaseny radou MČ. Za firmy spojené s panem Flimmelem jsem nikdy neloboval .

Vyjádření člena výběrové komise MČ Brno-sever Zdeňka Mokrého (ODS) (zdroj: ČT24)

V roce 2009 začínal Peter Flimmel se dvěma menšími zakázkami v oblasti školství, které spadalo pod Zdeňku Tůmovou. Za rok 2010 ale on a jeho rodina dostala od radnice 10 milionů korun. 2 miliony ve školství a 8 milionů v oblasti bytové správy - tedy v rezortu místostarosty Karla Pospíšila, rovněž člena ČSSD. Ve výběrové komisi ale nebyli jen sociální demokraté.  „Já jsem nebyl schopen odhalit rodinné vazby tohoto konkrétního člověka, ale domnívám se, že to je problém sociální demokracie, která takto dávala zakázky svému členovi,“ řekl České televizi člen výběrové komise MČ Brno-sever Zdeněk Mokrý (ODS).
 
Peter Flimmel je až do čtvrtku mimo Brno a na e-mail neodpověděl. Zřejmě ale bude muset vysvětlovat společně s vedením města svoji roli protikorupční policii, která začala s vyšetřováním okolností nahrávky Zdeňky Tůmové.