Kroměříž zasáhl povolební skandál

Kroměříž - Když kroměřížský patriot Petr Vaněk připravoval bezplatnou publikaci, aby usnadnil tisícům návštěvníků květné zahrady, jedinečné památky UNESCO, snazší orientaci, asi netušil, že se jeho dílo stane předmětem autorských sporů.  Tištěného průvodce totiž vydala místní TOP 09 bez souhlasu autora. Historik dal přitom před několika týdny písemně a zcela jednoznačně najevo, že s tím nesouhlasí. Navíc za autorskou práci nedostal zaplacenou ani korunu.

TOP 09 vydala před volbami 5000 brožurek s logy strany. Pár týdnů na to se ale autor publikace s místními politiky nepohodl a vyzval je ke stažení brožury.
 
O knížku s detailním popisem všech 44 antických soch je přitom mimořádný zájem, navzdory autorově výzvě směrem k vydavateli ji ještě dnes nabízelo kroměřížské infocentrum.
 
Petr Vaněk proto zvažoval soudní dohru celého případu, zájem České televize ale nakonec přispěl k radikálnímu obratu. Obě strany se dnes odpoledne nečekaně sešly a do poloviny prosince dojde k finančnímu vyrovnání, odblokována proto byla i další distribuce průvodce.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)